Vatandaşın Anayasal hakkı olan “Yerleşme ve Seyahat Hürriyeti” ni sağlamak yetkililerin asli görevi olmasına karşın Akşehir’in bazı mahallelerinde ulaşım haftada 1 veya 2 kez yapılarak vatandaşa engel çıkarılıyor, bundan haberiniz yok mu?

Haber - Yorum : Ümit Aykut ŞENER

ANAYASANIN 23. MADDESİ (Yerleşme ve Seyahat Hürriyeti)

Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir.

Yerleşme hürriyeti, suç işlenmesini önlemek, sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamak, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek ve kamu mallarını korumak;

Seyahat hürriyeti, suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek; Amaçlarıyla kanunla sınırlanabilir.

(Değişik fıkra: 7/5/2010-5982/3 md.) Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hâkim kararına bağlı olarak sınırlanabilir.

Vatandaş sınır dışı edilemez ve yurda girme hakkından yoksun bırakılamaz.

 

Büyükşehir Yasasıyla birlikte Akşehir’deki mahalle sayısının 55’e yükselmesiyle ulaşım sorunlarının Konya Büyükşehir Belediyesine bağlı Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanlığınca tam olarak yürütüldüğünü söylemek kanımca doğru olmaz.

Akşehir bazı mahallelerine Konya B.B.’nin dışında özel ulaşım araçlarının da görevlendirildiğini biliyor ve duyuyoruz. Ancak bu özel ulaşım araçları sahipleri şehir merkezine inmek isteyen vatandaşları haftada 1 veya 2 sefer yaparak alenen mağdur ediyorlar. Vatandaşın seyahat hürriyetini keyfi olarak engellemeye kimsenin hakkı da yok yetkisi yok!..

Bu konuda ANAYASANIN 23. MADDESİ (Yerleşme ve Seyahat Hürriyeti) gayet açık ve çok net!..

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’e sesleniyorum:

Sayın Başkan lütfen Akşehir’in bazı mahallelerinde aksayan ulaşımın bir an önce düzeltilmesi ve vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi için talimatınızı veriniz ki, vatandaşı haftada 1 veya 2 kez şehir merkezine inmeye zorlayan ve kerhen taşımayı kendine iş-güç edinenlere vatandaştan daha büyük kimsenin olmadığını gösterin.

Bu konunun çok yakın takipçisi olacağımı şimdiden bildiriyorum. Ahbap-Çavuş ilişkileriyle ulaşım yapanların keyfine göre vatandaşın anayasa ile teminat altına alınan “Seyahat Hürriyetine” kimse mâni olamaz, haddine değildir!.. 

Kaldı ki, kamu hizmeti zararı karşılayabilir. Tespit edilecek mahallelerde oturan ve şehir merkezinde iş bulacak gençler nasıl günlük gelip-gidecekler bu durumda hiç düşünüldü mü?

Hani Büyükşehir Yasasından sonra ulaşım sorunları olmayacaktı?

Çok iyi hatırlıyorum çünkü siz özel sektör ulaşımı aksatırsa gereğini yaparım demiştiniz, öyle değil mi sayın başkan?

O zaman lütfen doğruluğunu araştırıp, gereğini yapınız Sayın Akyürek…

Unutmayın ki bu yeni mahallelerde oturan seçmen sizi sonuna kadar desteklemişti!

Saygılarımla…

Normal021falsefalsefalseTRX-NONEX-NONE}