Kültür ve Turizm Bakanlığı, konaklama tesislerinde kontrollü normalleşme sürecine dair bir genelge yayımladı.





Seyahat ve turizm faaliyetlerinin sağlıklı bir süreç içerisinde yeniden başlatılmasının öngörüldüğü hatırlatılan genelgede; halen faal olan konaklama tesisleri ile faaliyete geçecek olanlarda alınması gereken önlemler sıralandı. Buna göre; turizm işletmelerinin faaliyetleri sırasında, ilgili kamu kurum veya kuruluşları tarafından ilan edilmiş olan tedbirlere tam olarak uyulacak. Her işletme tarafından konuyla ilgili olarak hazırlanacak olan protokol, işleyişe göre düzenli aralıklarla değerlendirilecek.





Konaklama tesisleri, sosyal mesafe kuralları korunarak belirlenmiş kapasitede misafir kabul edecek. Misafirlerin tesise girişlerinde termal kamera veya temassız ateş ölçümü uygulaması yapılacak. Genel kullanım alanlarında da sosyal mesafe kuralı uygulanacak. Tesis içerisinde çocuklara ayrılmış oyun odaları, çocuk kulübü, lunapark, oyun bahçesi ve alanı gibi üniteler hizmete açılmayacak. Açık büfe uygulaması yapılması halinde servis mutfak personelince sunulacak.





Tüm personele, salgın ve hijyen konusunda özel eğitim verilmesi sağlanacak. Düzenli sağlık kontrolleri yapılırken, birlikte yaşadıkları kişilerin de Covid-19 açısından izlenebilmeleri için personelden periyodik bilgi alınacak.





Tüm alanların temizliği, yüzeyin niteliğine göre standartlara uygun dezenfeksiyon malzemeleri ile ve uygun sıklıkta yapılarak kayıtları tutulacak. Havalandırma ve klima sistemi ile çamaşır ve bulaşık makinesi gibi donanımın periyodik bakım ve sterilizasyonu sağlanacak. Oda temizliğinde hijyen ve dezenfeksiyon kuralları eksiksiz uygulanacak.





Maske ve eldiven atıkları için ayrı atık kutuları bulundurulacak. Havuz ve plaj çevresi ile havuz suyunun temizliği ve hijyeni azami ölçüde sağlanacak. Klor seviyesi; açık havuzlarda 1-3 ppm, kapalı havuzlarda 1-1,5 ppm arasında tutulacak.





Gıda üretim alanına hammadde ve ürün sevklerinde ve mutfak alanında; hijyen bariyerleri, sterilizasyon cihazları, el ve vücut hijyeni için gerekli alet ve ekipman bulundurulacak. İşlem görmemiş gıda maddeleri ile hazırlanmış gıdalar, çapraz bulaşmayı önlemek için mutfakta birbirlerinden ayrı yerlerde muhafaza edilecek.