Bakanlığının resmi internet sitesinde yer verilen açıklamasında, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamının işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonunca belirleneceğini hatırlatan Bakan Bilgin; komisyonun ilk toplantısının, Bakanlık ev sahipliğinde yüz yüze gerçekleştirileceğini söyledi.

Asgari ücret rakamının çalışanları tatmin edecek bir seviyeye çekilmesi gerektiği konusunda kamuoyunun beklentisi sürerken, işçi sendikalarının konuya ilişkin açıklamaları da gündemdeki yerini koruyor. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından yapılan araştırmanın Kasım ayı sonuçlarına göre; Açlık Sınırı 3 bin 192 lira, Yoksulluk Sınırı 10 bin 396 lira ve bekar bir çalışanın Yaşama Maliyeti ise 3 bin 903 lira olarak açıklanmıştı. TÜRK-İŞ yöneticilerinin, görüşmelerde; asgari ücret tutarının, yaşama maliyetinin bin 78 lira altında kaldığını gündeme getirecekleri belirtiliyor.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ise yaptığı açıklamayla asgari ücret talebinin 5 bin 200 lira olduğunu duyurdu. Asgari Ücretin 2 bin 825 lira olarak uygulanmaya başlandığı tarihten bu yana Dolar kurunda yaşanan artışın da göz önünde bulundurulması gerektiği belirtilen açıklamada,  mevcut asgari ücret tutarının çalışanları tatmin etmediği vurgulanarak, 2022 yılında bu rakamın 5 bin liranın üzerinde olması talebine yer verildi.

İşçi tarafını TÜRK-İŞ, işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) temsil edeceği Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yer alan işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden 5’er üye, Aralık ayı sonuna kadar yapılacak 4 toplantıyla yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleyecekler.