Ramazan Kocaihtiyar; Federasyon Başkanı E. Aykut Yenice’yi ziyaret eden ve düzenlenen toplantıya katılan CHP Genel Başkan Yardımcıları Faik Öztrak, Veli Ağbaba, Prof. Dr. Lale Karabıyık ve beraberindeki heyete esnafın sıkıntılarını anlattıklarını, sorunları ve taleplerini içeren dosyayı da teslim ettiklerini belirtti. Oda Başkanı Kocaihtiyar; pandemi döneminin başından bugüne kadar büyük zarara uğrayan gıda sektöründeki tüm esnaf üyelerinin sıkıntılarını anlatma fırsatı bularak çözüm önerilerini dile getirdiklerini söyledi.

Ayrıca Odayı ziyaret eden CHP Akşehir İlçe Başkanı Ali İlker Gencer ve beraberindeki heyete de aynı dosyayı ileten Kocaihtiyar; ziyaretlerinden dolayı heyette bulunanlara teşekkür etti.

Federasyon tarafından Ankara’da düzenlenen toplantıda CHP Genel Başkan Yardımcılarına ve ziyaretleri sırasında CHP Akşehir İlçe Başkanlığı’na iletilen dosyada, esnafın yaşadığı belirtilen sıkıntılar ve çözüm önerilerine dair yer verilen ifadeler özetle şöyle:

“Salgın ile mücadelede gelinen aşamada; Odamıza bağlı Lokantalar, Kebapçılar, Pideciler, Pastahaneler, Yufkacılar, Cafeler, Restoranlar, İçkili İşletmeler, Börekçiler, Tatlıcılar, Köfteciler, Çiğ Köfteciler ve benzeri yiyecek içecek satan tüm işyerlerinin sıkıntıları da ortaya çıkmıştır. Bu sebeple; Pandemi (Covid-19) sürecinde kısıtlamaların başladığı dönemden itibaren esnafımızın temel sorunları olarak tespit ve taleplerimiz aşağıdaki gibidir:

*Esnafımızın 2021 yılında hiçbir şekilde icraya veya mahkemeye verilmemesi,

*İşletmelerimizin 2021 yılı için Vergi, Stopaj ve SGK prim ödemelerinin faizsiz olarak ertelenmesi ve indirim yapılması,

*Şubat ayında başlayacak olan yeni (Vergi, SSK, Belediye) yapılandırmaların ödeme sürelerinin ileri bir tarihe ertelenmesi,

*Esnafımızın sırtında önemli yük oluşturulan asgari ücretten vergi alınmaması,

*Alınmış ya da alınacak kredi borçlarının en az 1 yıl hiç ödemesiz olmak üzere uzun vadeye yayılması ve bu borçlardan faiz alınmaması,

*Esnafımıza gerçek anlamda kira desteği sağlanması (kira desteği alamayan esnafımız çok sayıdadır),

*Online yemek sipariş firmalarının komisyon ve ödeme vadesi ile ilgili oluşan sorunların çözüme kavuşturulması,

*Kısa çalışma ödeneğinin hiçbir ayrım yapılmadan tüm çalışanlara uygulanması,

*İşyerlerimizin açık olduğu saatlerde masalarda 2 kişi oturtmak suretiyle hizmet verilmesine müsaade edilip lokanta vb. yeme içme sektöründeki iş yerlerinin, HES kodu kontrolü ile açılmasına izin verilmesi (yoksa esnafımızın dayanacak gücü kalmamıştır),

*Meslek Kuruluşlarımızın giderlerinin desteklenmesi için çalışmalar yapılması,

*Sicil affının kesin hükümlerle tüm esnafın faydalanabileceği şekle dönüştürülmesi.

Desteklemelerden NACE kodu tutmayan işletmelerimiz faydalanamamaktadır. Yerel yönetimlerden (Belediyelerimiz) işgaliye, reklam vergisi alınmamalıdır. Pandeminin başlamış olduğu 2020 yılı Mart ayında TAPDK ruhsatları zor şartlara rağmen esnafımız tarafından ödenmiş, lakin 1 yıl boyunca kapalı oldukları için hiçbir şekilde bu ruhsatlarla ilgili hizmet verememişlerdir. Ruhsat süresi dolan esnafımızdan yeni TAPDK ruhsatlarının yenilenmesi için ruhsat ücreti talep edilmektedir. Bu da esnafımızı çok ciddi anlamda zora sokmakta, bu ücretin alınmaması konusunda bir düzenlemenin yapılması esnafımız tarafından talep edilmektedir.”

“Heyetiniz nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmasını talep ediyoruz”

Yapılan bir araştırmanın, kapalı olan lokanta ve kafelerin kapandıktan 16 gün sonra iflas edeceklerini ortaya koyduğu belirtilen yazıda; “Ülkemiz şartlarında gıda sektörü çok uzun zamandır kapalı olup, çalışanlar da işveren de zor durumdadır. Bu da şunu göstermektedir ki; acilen esnafımıza destek gerekmektedir. Oda Yönetim ve Denetim Kurulumuz ile küçük esnafımızın talepleri de dikkate alınarak; yukarıda kısaca arz ettiğimiz koşullarda odamıza bağlı tüm iş yerlerinin bu sorunlarının çözümünde heyetiniz nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmasını, sektörümüz ve esnaflarımız adına talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.