Ticaret Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan açıklamada; kooperatif ve üst kuruluşlarının üretim ve istihdama katkısı olacak yatırım projelerinin desteklenmesi amacıyla Bakanlık tarafından başlatılan KOOP-DES ile faaliyetlerde etkinlik ve verimliliğin sağlanmasının amaçlandığı vurgulandı.  

Program kapsamında ilk uygulama, kadınların kooperatifleşmeye yönelik çabalarını desteklemek hedefiyle oluşturuldu. Ortaklarının çoğunluğunu kadınların oluşturduğu ve kadın emeğini değerlendirme amacı güden kooperatif ve üst kuruluşlarının belirlenen şartlara uygun KOOP-DES başvuruları, 15 Temmuz’dan itibaren tüm illerde Ticaret Bakanlığı il müdürlüklerince alınmaya başlandı. Desteklenmesi kararlaştırılan 133 kooperatifin 143 projesinde toplam tutar 18 milyon 128 bin 870 lira, toplam hibe tutarı ise 13 milyon 648 bin 399 lira olarak gerçekleşti.

Kooperatifçilik Otobüsü ve Kooperatifler Fuarı

Ülke genelinde kooperatif bilinci ve farkındalığının artırılması, başarılı kooperatifçilik örneklerinin doğrudan yerel halkla buluşturulması, kırsalda yaşanan sorunların tespit edilerek kooperatif çatısı altında çözüm üretilmesi amacıyla Kooperatifçilik Otobüsü seferleri düzenlendi. 24-27 Eylül tarihleri arasında Kooperatifler Fuarı’nın dördüncüsü düzenlendi. Fuara 100’ün üzerinde kooperatif ve üst kuruluşu katılarak stant açarken, yaklaşık 9 bin kişi de fuarı ziyaret etti.

Yılın 11 ayında kurulan kooperatif sayısı yüzde 32 oranında arttı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre; bu yılın 11 ayında kurulan kooperatif sayısı, Covid-19 şartlarına rağmen geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,66 artarak 1393’e ulaştı. Bu dönemde 564 kooperatif faaliyetlerine son verirken, 368 kooperatif tasfiye edildi. Ocak-Kasım döneminde; tarımsal kalkınma alanında 171, üretim ve pazarlama ile sulamada 75 kooperatif işbaşı yaptı.  

Uluslararası Kooperatif Birliği verilerine göre, dünya genelinde 3 milyondan fazla kooperatif bulunuyor. Kooperatifler, istihdam edilen nüfusun yüzde 10’una tekabül eden 280 milyon kişiye iş olanağı sağlıyor. Dünyadaki en büyük 300 kooperatif, toplumun gelişmesi için ihtiyaç duyulan hizmet ve altyapıyı sunarken, 2 milyar doların üzerinde de ciro oluşturuyor.