Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin bor madeninden üretilen temizlik ürünü BORON’un tanıtımına katıldı.





Eti Maden'in yeni temizlik ürünü BORON; petrol türevleri, parfüm ve fosfat içermiyor. Doğaya ve çevreye de saygılı bir ürün olarak üretilen BORON'la yapılan temizlik sonrası açığa çıkan atık su, insan ve çevre sağlığına zarar vermiyor. Ürünün tanıtımında konuşan Bakan Dönmez, milli enerji ve maden politikasıyla yerin altında ne varsa çıkaracağız dediklerini hatırlatarak, Türkiye'nin dünya bor rezervlerinin yüzde 73'ten fazlasına sahip olduğunu söyledi. Bakan Dönmez; "Bor global anlamda öncü ve örnek olduğumuz sektörlerin başında geliyor. Dünya bor pazarının yüzde 59'una hakim duruma geldik ve 2018 yılında 1 milyar doların üzerinde bor ihracatı yaparak rekor kırdık." dedi.





Borla ilgili yeni bir süreçten bahseden Dönmez; “Geçen yıl bir hedef çizmiş, yeni stratejimizi; borun değerini üretilen nihai ürüne bağlı olarak bire 500 ve bire 2 bin oranında katlayacak katma değerli uç ürün üretimi olarak belirlemiştik. Kendi yıldız markalarımızı, kendi teknolojilerimizi üretmek zorundayız. Artık bor ihracatında rafine ürünlerin yanında ileri teknoloji ürünlerin de payı artacak. Bor birçok sektörde kullanılabiliyor; savunma sanayisi, seramik, tarım ve bugün tanıtımını yaptığımız temizlik ürünlerine kadar çok çeşitli alanlarda kullanılan bor, Türkiye'nin bir üst lige çıkma yolunda en güçlü oyuncularından biri olacaktır.’’ değerlendirmesinde bulundu.





BORON, doğal minerallerden oluşan bileşimi ile diğerlerinden ayrışıyor:
"BORON, borun günlük hayatımıza dokunan en yeni üyesidir. Günümüz dünyasında üretilen pek çok ürünün içeriğinde farklı zararlı maddeler bulunuyor. Bunların pek çoğu havalı reklamlarla hayatımıza sokulsa da uzun vadede pek çok hastalığın da temel sebepleri arasındadır. Artık bütün dünyada organik ve doğal olana, kaynağını doğadan alan çevre ve insan dostu ürünlere yöneliş söz konusu. Çünkü doğal olamayan ürünlerin etkileri sıklıkla karşılaşılan bir durum haline geldi." diyen Bakan Fatih Dönmez; BORON’un doğal minarelerden oluşan bileşimi ile geleneksel temizlik ürünlerinden ayrıştığının altını çizdi.





AR-GE faaliyetlerinden pazarlama ve satışa kadar her adımı yerli ve milli imkanlarla ve kendi insan kaynağımızla üretilen BORON'a ilginin yüksek olması bekleniyor. Dört kiloluk paketi tüm yıl boyunca aynı fiyattan satılacak olan ürün, temizlik ürünü ithalatının azalmasında da etkin rol oynayacak.