Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada ekonomik gelişmeleri değerlendirmiş; basit usule tabi çalışan vatandaşlara 3 ay süre ile kira desteği, yine basit usule tabi vatandaşlar ve esnafa da 3 ay süreyle hibe desteği verileceğini duyurmuştu.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada; “Salgından etkilenen kesime aylık bin Türk Lirası olmak üzere toplamda 3 bin Türk Lirası doğrudan gelir desteği ile 3 ay boyunca büyükşehirlerde aylık 750 Türk Lirası, diğer illerde aylık 500 Türk Lirası kira desteği verilecektir. Bununla birlikte, 24 Aralık 2020 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan “Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Hibe Desteği Programı ve Uygulama Esasları Hakkında Tebliğ” ile söz konusu hibe desteklerinin verilmesine ilişkin usul ve esaslar Bakanlığımızca belirlenmiştir” ifadelerine yer verildi.

Ticari kazançları basit usulde vergilendirilenler ile vergiden muaf esnafın yanında esas faaliyetleri dolayısıyla hibe desteğinden yararlanabilecek olan esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlerin ekonomik faaliyet tanımları, bir liste halinde NACE kodlarıyla Ticaret Bakanlığı resmi internet sitesinde yayımlandı. Destekten yaralanabilecek faaliyetlerin bazıları şu şekilde sıralanıyor:

Kantinlerin faaliyetleri, şehir içi taşımacılığı faaliyeti, taksi ile yolcu taşımacılığı, kıraathaneler ve çay bahçeleri faaliyeti, lokanta ve restoranların (içkili içkisiz) faaliyetleri, düğün, balo ve kokteyl salonları işletilmesi, internet kafe faaliyetleri.

Destekten faydalanabilecek işletmelerin geniş listesine, Ticaret Bakanlığı’nın ticaret.gov.tr resmi internet sitesinden ulaşılabiliyor.