Ticaret Bakanlığı'nda düzenlenen KOOP-DES Programı Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Bakan Pekcan; kadın kooperatiflerinin yerel, yerinde, doğal ve ekolojik çevreye duyarlı üretim yaparak büyük başarılara imza attıklarını belirtti. Bu konuda kadınları daha fazla cesaretlendirmek için ticaret il müdürlüklerine talimat gönderdiklerini ve bundan sonra kadın kooperatifleriyle daha fazla bir araya geleceklerini söyleyen Pekcan; kadın kooperatifleri üyelerinin, sanal ortama taşıdıkları iç ve dış ticaret ile girişimcilik eğitimlerinden yararlanmalarını istedi.

Hibe desteği verilecek alanlar

Ticaret Bakanı Pekcan konuşmasında, kadın kooperatiflerinin önemi ve destek projelerine dair şu değerlendirmede bulundu:

“Sayıları 300’ü bulan kadın kooperatiflerinin çalışmaları, hem bir kadın hem de Türkiye Cumhuriyeti Bakanı olarak beni gururlandırıyor. Üretim ve istihdama katkısı olan proje bedellerinin bir bölümünü hibe şeklinde karşılayarak kooperatiflerimizin sermayelerine katkı sunmayı hedefliyoruz. KOOP-DES Programı ile faaliyetlerinde etkinlik ve verimlilik sağlamayı, öz kaynak yetersizliği bulunan kooperatiflerimize ve üst kuruluşlarına mali destek vermeyi, yeni alanlarda girişimci ve ihracatçı olmaya özendirmeyi, bireysel tasarrufları kooperatifleşmeye yönlendirmeyi amaçlıyoruz.  

Yaşlı ve engelli bakım merkezleri, çocuk kulüpleri, kreş ve gündüz bakım evleri, yazılım, halıcılık, arıcılık, balıkçılık ve okul servisleri kooperatif faaliyetlerini destekleyeceğiz. Belki kadın şoförlerimiz çocuklarımıza en iyi şekilde ihtimam gösterebilirler. Kadın kooperatiflerimizin faaliyetlerinde makine ekipman alımı, sergi ve fuar katılımı, nitelikli personel istihdam desteği vermeyi planlıyoruz. Kalkınmada öncelikli yörelerde yüzde 75'e, diğer bölgelerde yüzde 50'ye kadar olmak üzere 150 bin liraya kadar hibe destek vereceğiz. Önce hayal kurulacak sonra gerçekleştirilecek. Projeler için 15 Temmuz 2020 Çarşamba gününden itibaren İl Ticaret Müdürlüklerine başvuru yapılabilecek. Program kapsamında ilk aşamada kadın kooperatiflerini daha sonra da tüm kooperatifleri destekleyeceğiz. Kooperatifçilik faaliyetlerinin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması yönünde yasa taslağı çalışmalarımızı da tamamlamak üzereyiz.”

Melek Yatırımcı Ağı Projesi

Bakan Pekcan; projelere yatırımcı desteği sağlanması ve kadın kooperatiflerinin, coğrafi ürünler pazarında daha fazla yer alması konusundaki çalışmalı da şöyle özetledi:

“Kadın Girişimcilik Fiziki Network Programı ile Ulusal Kadın Girişimci Network Programı’nı ve Melek Yatırımcı Ağı Projesi'ni oluşturuyoruz. Projesi olan kadınlarımıza bir de yatırımcı desteği verebilmek için çalışıyoruz. Türkiye Kooperatifler Fuarı'nı geçtiğimiz yıl 5-8 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirmiştik. Bu yıl da pandemi sürecinin sonunda yineleyerek; kooperatiflerimizin başarı hikayelerini paylaşmalarını, iletişim sağlamalarını ve onları nihai perakende zincirleri ve tüketicilerle bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Coğrafi ürünler pazarında da kadın kooperatiflerinin daha fazla yer alması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Türkiye’nin farklı yörelerinden toplantıya katılan Kadın Kooperatifleri Başkanları da kırsal kalkınmaya sağladıkları katkıyı vurgulayarak, Bakanlığın verdiği eğitim ve destek faaliyetlerinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.