İstihdam Seferberliği 2019 Kampanyası bilgilendirme toplantısı, Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Emin Makascı ve Akşehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Doğru beraberliğinde gerçekleştirildi.





TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan istihdam seferberliği çağrısını hatırlatan Ahmet Emin Makascı, başlatılan kampanyayla iş dünyasına ve girişimcilere 8 farklı teşvik sunulduğunu söyledi.





Daha sonra söz alan Mustafa Doğru ise, teşviklerden özellikle ikisinin ön plana çıktığını belirterek, işverenleri mevcut istihdamı korumaya ve yeni istihdam yaratmaya çağırdı. Söz konusu teşviklerden ilki, 1 Şubat-30 Nisan tarihleri arasında sağlanacak her ilave istihdamın 3 ay boyunca ücret, sigorta primleri ve vergi maliyetinin devlet tarafından karşılanmasını öngörüyor. Devamında istihdamın sürdürüleceği 9 ay boyunca da sigorta primleri ve vergiler yine devlet tarafından karşılanıyor. İşe alınacak kişi kadın, genç ve engelli ise 9 aylık süre 15 aya kadar uzatılabiliyor.





İkinci teşvikle de; herhangi bir sebeple işinde sıkıntı yaşayan, faaliyetini yavaşlatan ya da durdurmak zorunda kalan işverenlere önemli bir destek getiriliyor. Bu durumdaki işverenlerin çalışanlarına maaşları 3 ay boyunca Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödeniyor.





Bu teşvikler konusunda şirket sahipleri ve yöneticileri kadar muhasebecilere ve şirketlerin insan kaynakları yöneticilerine de büyük görevler düştüğünün hatırlatıldığı toplantıda, teşviklere ilişkin tüm detaylara istihdamseferberligi.tobb.org.tr adresinden ulaşabileceği belirtildi.





Her iki Başkan, tüm iş dünyasına ve işverenlere çağrıda bulunduklarını söyleyerek; ‘’Türkiye’nin gücüne ve geleceğine güvenin. İstihdam Seferberliği 2019’a katılın, bu tarihi istihdam teşviklerinden faydalanın. En az bir işsiz vatandaşımızı işe alarak hem işinizi geliştirin, hem ekonominin büyümesine katkınız olsun, hem de Türkiye’nin geleceğine yatırım yaparak kazanan siz olun. Dünün en çok kazananları; Türkiye’ye yatırım yapanlar, Türkiye’de istihdam sağlayanlar oldu. Yarının en çok kazananları da, bugün Türkiye’ye yatırım yapanlar, insanımıza istihdam sağlayanlar olacak. Bu topraklarda bereketi ve umudu hiç kaybetmedik, kaybetmeyeceğiz. Bereketli ve umut dolu bir güne merhaba demek için; ‘Burada iş var, Burada aş var, Burada gelecek var’ diyoruz.’’ ifadelerine yer verdiler.





Basın mensuplarının; bazı sektörlerde işlerin çok yavaşladığı bir ortamda istihdam desteği, içerik ve süre olarak ne kadar çözüm getirir şeklindeki sorularını yanıtlayan TSO Başkanı Makascı; yaşanan ekonomik sıkıntılara karşılık ivmeyi yukarıya doğru çevirmeye çalıştıklarını söyledi. Makascı kampanyanın, durağan geçen dönemin etkisini azaltmaya katkısı olacağını belirterek, iş dünyası olarak özellikle 2020 yılından çok umutlu olduklarını sözlerine ekledi.