Yargıtay 22. Hukuk Dairesi; işverenden maaş vb. haklarını alamayan işçinin istifa etmesinin, haklı sebebe dayanarak iş sözleşmesini feshetme olduğuna ve işçinin kıdem tazminatı alabileceğine hükmetti.





Ücret alacakları ödenmediği için istifa eden ve işverenden ücret alacakları ile fazla mesai ve kıdem tazminatını talep eden işçinin İş Mahkemesinde açtığı davanın kısmen kabulü üzerine taraf avukatları temyize gitti. Davaya bakan Yargıtay 22. Hukuk Dairesi; işçinin maaş, prim, fazla mesai ücretinin ödenmemesi halinde haklı fesih yoluyla istifa edebileceğine ve kıdem tazminatı alabileceğine hükmetti.





Ücreti ödenmeyen işçinin bu ücretini işverenden dava ya da icra takibi gibi kanuni yollardan talep etmesinin mümkün olduğunun belirtildiği kararda şu ifadelere yer verildi:





“Ücreti ödenmeyen işçinin alacağı konusunda takibe geçmesi ya da ücreti ödeninceye kadar iş görme edimini yerine getirmekten kaçınması, iş ilişkisinin devamında bazı sorunlara yol açabilir. Bu bakımdan, işverenle bir çekişme içine girmek istemeyen işçinin, haklı sebebe dayanarak iş sözleşmesini feshetme hakkı da tanınmıştır. İşçinin ücretinin kanun veya sözleşme hükümlerine göre ödenmemesi işçiye bu imkanı verir. Ücretin hiç ya da bir kısmının ödenmemiş olması bu konuda önemsizdir.





İkramiye, prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, fazla mesai, hafta tatili, genel tatil gibi alacakların da ödenmemesi işçiye haklı fesih imkanı verir.”