TÜİK tarafından açıklanan Eylül 2020 dönemi istatistikleri çerçevesinde; istihdam oranı 2 puanlık azalış ile yüzde 44,1 olarak kaydedilirken, işgücüne katılma oranı 3 puanlık azalış ile yüzde 50,5 ve Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsizlik oranı da geçen yılın aynı dönemine göre 1,1 puanlık azalış ile yüzde 12,7 seviyesinde gerçekleşti.

Hem istihdam hem işsizlik rakamlarının azalmış olmasının temelinde, İşgücünün Genel Profili başlıklı araştırmaya konu olan verilerin yer aldığı değerlendiriliyor. Çalışmayanlar ile gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre; işgücüne dahil olmayan grup içerisinde, “İş aramayıp çalışmaya hazır olanlar” ve “İş bulma ümidi olmayanlar” toplamı, 5 milyon 538 bin kişi ile yüzde 17,8 oranına tekabül ediyor.

Eylül 2020 istatistiklerinde öne çıkan diğer veriler; yüzde 32,2 ile kayıt dışı çalışanların oranı ve yüzde 24,3 ile genç nüfusta işsizlik oranı oldu. Ne eğitimde ne de istihdamda olanların oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,5 puanlık artışla yüzde 29,1 seviyesinde gerçekleşti.