İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Konya İl Başkanı Gökhan Tozoğlu, Ilgın İlçe Başkanı Mukarrem Elmalı, Akşehir İlçe Başkanı Mehmet Emre, il ve ilçe teşkilatları yönetim kurulu üyeleri ve partililer, Ilgın’a bağlı Çavuşçugöl Mahallesi’nde kömür aranması amacıyla alınan Acil Kamulaştırma Kararı sonrasında, hasat mevsimi devam ederken tarlalara iş makinalarının girmesini protesto eden köylülerle bir araya gelerek tepkilerini dile getirdiler.






https://www.youtube.com/watch?v=IEnmabTArZg&feature=youtu.be




Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından kömür üretim faaliyetleri gerçekleştirilmek istenen sahada tarlaları bulunan köylüler; şeker pancarı, hububat ve günde yaklaşık 30 bin litre süt ürettikleri, her yıl yaklaşık 10 bin mevsimlik tarım işçisine gelir kapısı olan bereketli topraklarını satmak istememiş, bu yılın Ocak ayında Cumhurbaşkanlığı tarafından bölgeyle ilgili Acil Kamulaştırma Kararı alınmıştı. Hasat mevsimi devam ederken iş makinalarının tarlalarına girerek yol açma vb. faaliyetlere başlaması üzerine büyük tepki gösteren yöre halkı, uygulamayı protesto etmişti.





Mahalleyi ziyaret eden İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş ve beraberindekiler, şikayetlerini dinledikleri köylülerle beraber sahada da incelemelerde bulundular. Köylüler bölgede daha önce işletilen ocakların, bu konuda yasal düzenleme olmasına rağmen süre bitiminden sonra eski haline getirilmeden bırakıldığını, faaliyetler nedeniyle bölgede yaşayanların önemli bir bölümünde sağlık sorunları oluştuğunu iddia ettiler. Vatandaşlar, yörede kömür ocağı açmak yerine zaten var olan jeotermal su kaynaklarının daha iyi değerlendirilerek kaplıcalar kurulabileceğini, böylece ekim alanlarının da zarar görmeyeceğini savundular.





Konuyu değerlendiren Konya Milletvekili Yokuş da bölgede kömür arama ve üretme faaliyetleri yerine, zaten iyi verim alınarak yapılan tarım ve hayvancılığın devam etmesi gerektiğini söyledi. İş makinalarının hasat mevsimi devam ederken tarlalara girmiş olmasına da büyük tepki gösteren Yokuş konunun takipçisi olacaklarını belirtirken, karara itiraz sürecinin devam ettiği ve İYİ Parti Konya İl Teşkilatı’nın yakın tarihte yasal itirazda bulunmak üzere hazırlık yaptığı öğrenildi.





Devlet Su İşleri’nin (DSİ) su havzalarında kömür madeni araması yapılmaması yönünde uyarısı olduğu, diğer taraftan Çavuşçugöl mevkiindeki ocaklardan elde edilen kömürün, nem oranının yüksek olması nedeniyle düşük kalorili ve evlerde ısınma amaçlı yakıt olarak kullanılabilecek kalitede olmadığı biliniyor. Yöredeki ocaklardan elde edilecek kömürün termik santrallerde kullanılabileceği değerlendirilirken, gazetemizin 16 Mart 2020 tarihli haberine de konu olduğu üzere (https://xn--pervasz-wfb.com/2020/03/16/cavuscugolu-sit-alani-tescillendi/) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 10 Şubat 2020 tarih ve 35056 sayılı OLUR’u ile Çavuşçugölü alanının, “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edildiği vurgulanıyor.