Akşehir TSO ile İŞKUR işbirliğiyle ve KOSGEB’in katkılarıyla gerçekleşen eğitim programına katılmak isteyenler için e-devlet üzerinden katılım başvurularının açıldığı bildirildi.





AKTSO Başkanı Ahmet Emin Makasçı, KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine ilişkin bir açıklamada bulundu. Makasçı açıklamasında, başvurmak isteyen adayların bilgi ve yönlendirmeye ihtiyaç duymaları halinde 0332-8133827 numaralı telefonundan bilgi alabileceklerini hatırlattı.





Program, Geleneksel Girişimci ve İleri Girişimci kategorilerinde düzenlenecek:





Geleneksel Girişimci Programı kapsamında, başvuru tarihi itibariyle son bir yıl içinde kurulmuş olan işletmelere destek sağlanacak. Kuruluş desteği kapsamında gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmeler için hibe olarak 5 bin TL destek sağlanacak. Bu tutar, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmeler için 10 bin TL olarak uygulanacak.





Geleneksel Girişimci Programı Performans Desteği kapsamında da hibe desteği sağlanacak. Bu hibenin ödenmesinde, çalışanlar için SGK’ya ödenen prim gün sayıları için hedeflenen asgari rakamlara ulaşmaları şartı aranacak. Desteğin ilk yılında toplam 180-539 prim günü sağlayan işletmelere hibe olarak 5 bin TL ödenecek.





Ödeme tutarı 540-1079 gün sağlayanlarda 10 bin TL, 1080 ve üstü için de 20 bin TL’ye ulaşacak. Desteğin ikinci yılında yapılacak olan hibe tutarları ise şöyle: Toplam 360-1079 prim günü sağlayan işletmelere 5 bin TL, 1080-1439 prim günü sağlayan işletmelere 10 bin TL, 1440 ve üstü prim günü sağlayan işletmelere 20 bin TL.





Girişimcinin; genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda her bir performans döneminde belirlenen tutarlara 5 bin TL eklenecek.





İleri Girişimci Programında, başvuru tarihi itibariyle son bir yıl içinde kurulmuş ve Faaliyet Tablosunda belirtilen konularda faaliyet gösteren işletmelere destek sağlanacak. Gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmelere 5 bin TL, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olanlara 10 bin TL kuruluş desteği sağlanacak.





Performans desteği kapsamında ise yine personel için SGK’ya ödenen prim gün sayıları hedeflerine ulaşmaları durumunda hibe olarak destek sağlanacak. Verilecek desteğin tutarı, Geleneksel Girişimci Programındaki toplam prim gün sayılarıyla aynı kriter ve miktarlarda olacak. Girişimcinin; genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda her bir performans döneminde belirlenen tutarlara 5 bin TL eklenecek.





İleri Girişimci Programı'nda ayrıca yüzde 75 destek oranı ile Makine Teçhizat ve Yazılım Desteği sağlanacak. Bu kapsamda işletmelere geri ödemesiz olarak 100 bin TL’ye kadar hibe verilecek. Orta yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelerde üst limiti 200 bin TL, yüksek teknoloji seviyesinde 300 bin TL olarak uygulanacak. Ayrıca destekleme kararı verilen makine, teçhizat ve yazılımın yerli malı olması durumunda, destek oranına %15 ilave edilerek %90 oranında destek sağlanacak. (Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın SGM 2014/35 sayılı Yerli Malı Tebliği’ne uygun olarak alınmış olması ve fatura tarihi itibariyle güncel yerli malı belgesi ile tefrik edilmesi istenecek.)





Orta yüksek ve yüksek teknoloji alanlarında faaliyet gösteren işletmelerin mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu ihtiyaçları için de destek sağlanacak. Bu destek, yüzde 75 oranında ve 10 bin TL olarak sınırlanacak.





E-DEVLET UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK KATILIM BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ