Tüketici Fiyatları Endeksi, tipik bir tüketicinin satın aldığı belirli ürün ve hizmet grubunun fiyatlarındaki ortalama değişimleri belirlemek için kullanılıyor. TÜFE sepetinin içinde; gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içecekler ve tütün, giyim ve ayakkabı, konut, enerji, mobilya, eğitim, lokanta vb. ile sağlık, ulaştırma ve haberleşme hizmetlerinin yanı sıra bunlar dışında kalan çeşitli mal ve hizmetler yer alıyor. Sepette yer alan ürün ve hizmetler belirli aralıklarla güncellenirken, fiyat hareketliliği yüksek olan ürünlerde fiyat derlemesi diğerlerine göre daha sık periyodlarda yapılıyor.

TÜİK Ağustos ayı verileri arasında, aylık ve yıllık bazda dikkat çeken artış ve azalışlar şöyle:

*Aylık en yüksek artış, yüzde 5,09 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda, en yüksek azalış ise yüzde 2,11 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti.

*Bir önceki yılın Ağustos ayına göre (yıllık) artış oranları; yüzde 26,99 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 14,68 ile sağlık, yüzde 13,51 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 9,22 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 8,90 ile ev eşyası şeklinde sıralandı.

*Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda aylık yüzde 0,08 azalışa rağmen yıllık artış oranı, yıllık TÜFE oranının yaklaşık 2 puan üzerinde gerçekleşti.