Bakanlık tarafından açıklanan verilere göre; 2020 yılı Ağustos ayında, 2019 yılının aynı ayına oranla kaydedilen dış alım artışı, dış satımdaki artışın yaklaşık 3,5 katı oldu. Böylece aradaki fark 6 milyar 313 milyon dolar, dış satımın dış alımı karşılama oranı da yüzde 66,4 olarak kaydedildi.

Bakanlık açıklamasında yer verilen değerlendirmelerden önemli başlıklar şöyle sıralanıyor:

*En önemli dış satım pazarımız olan Avrupa Birliği’nde Ağustos ayında yaşanan talep daralmasına ilave olarak, ülkemizde üretim yapan otomotiv firmalarının da yıllık rutin bakım araları kapsamında üretimlerine ara vermesi nedeniyle otomotiv sektöründe üretim ve dış satımda daralma yaşanmıştır.

*Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ve pandemi döneminde uluslararası ticarette yaşanan daralmaya bağlı olarak azalan sevkiyatlar nedeniyle gemi yakıtları, seyahat kısıtlamalarına bağlı olarak azalan uluslararası seyahatler nedeniyle de hava taşıtları yakıtı dış satımında, geçen yılın Ağustos ayına kıyasla daralma yaşanmıştır.

*Ağustos ayında dış satım yapan firma sayımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 oranında artarak 37 bin 776 olarak gerçekleşmiştir.

*Her 2 yılın Ağustos ayı kıyaslamalarına göre dış satımın arttığı sektörler; yüzde 19,3 oranında artışla meyve, sebze ve mamulleri, yüzde 9,3 ile tekstil, yüzde 6,3 ile kimyasallar ve yüzde 5,5 ile hazır giyim şeklindedir.