Araştırmaya göre; artan enflasyonla 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını ifade eden Açlık Sınırı, 2 bin 865 liraya yükseldi. Genel olarak temel mal ve hizmet ürünlerinin fiyatlarının da arttığı Haziran ayında Yoksulluk Sınırı ise 9 bin 332 lira olarak kaydedildi.

Dört kişilik bir ailenin 9 bin lira üzerinde gelir elde etmesi, genel olarak gelir seviyesinin düşük ve gelir artış oranının sınırlı olduğu ülkemizde birçok aile için ulaşılması zor ve kabul edilebilir bir miktar olarak değerlendirilebiliyor. Oysa TÜRK-İŞ tarafından yapılan araştırmada Yoksulluk Sınırı; yalnızca karın doyurmanın değil sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmek için yapılması gereken harcamanın üzerine giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık vb. ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalar da ilave edilerek hesaplanıyor.

Gıda fiyatlarındaki artışın gerek ürünün tarladan sofraya gelme sürecindeki aracılardan gerekse gıda dışı maliyetlerdeki artıştan kaynaklandığı belirtilen araştırma sonuçlarına göre; bekar bir çalışanın Haziran ayı için Yaşam Maliyeti tutarı ise 3 bin 473 lira olarak gerçekleşti.