Yeni yılla birlikte elektrik faturalarında kademeli tarife sistemine geçildi. Yeni sistemle birlikte elektrik faturaları iki tarifeye ayrılırken, elektrik fiyatlarına yüzde 50 ile yüzde 125 arası zam yapıldı. Elektrikte kademeli tarife kapsamında mesken aboneleri için aylık 150 kilovatsaate kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat kilovatsaat başına 1 lira 37 kuruş, 150 kilovatsaatin üstü için ise kilovatsaat başına 2 lira 6 kuruş olarak uygulanacak.

Türkiye’de aylık standart aile tüketimi olan 253 kilovatsaat artık 2 kademe zamlı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan açıklamada, 2022 için belirlenen elektrik tarifelerinin Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdiği kaydedildi. Kademeli tarifenin dar gelirli vatandaşları korumayı, enerji kullanımında tasarruf ve verimliliği artırmayı hedeflediğine işaret edilen açıklamada, salgın koşulları sebebiyle ham madde fiyatlarında yaşanan artışların enerji maliyetlerini de artırdığı belirtildi.

Yapılan hesaplamaya göre, mesken abonelerinde aylık 150 kilovatsaate kadar olan 1. kademedeki tüketim miktarları için nihai fiyatlar yüzde 50 artacak, 150 kilovatsaatin üzerindeki 2. kademe tarifesi de 1. kademeye göre yüzde 50 fazla olacak. Oysa TEİAŞ araştırmasına göre ülkemizde 2 çocuklu 4 kişilik bir ailenin aylık standart elektrik tüketimi 253 kilovatsaate ulaşıyor. Kademeli tarife sisteminde bu tüketim miktarı baz alınmayıp, 150 kilovatsaate kadar olan tüketim birinci kademe olarak kabul edildiğinden, standart kullanım miktarı 2 kademe zamlanmış oluyor.

Dolardaki düşüşle birlikte indirim beklenirken fiyat artışı

Diğer taraftan, Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) tarafından yapılan kamuoyu duyurusuyla da doğalgaza yapılan zamlar yeni yılın ilk dakikalarında ülke gündemine oturdu. BOTAŞ duyurusunda; dünyada yaşanan yüksek enerji fiyatlarının bugüne kadar tüketicilere aynı oranda yansıtılmadığı belirtildi.

Yeni tarifeye göre, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; konutlarda kullanılan doğalgazın satış fiyatında yüzde 25, elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın satış fiyatında yüzde 15, elektrik üretimi haricinde kullanılan doğalgazın satış fiyatında ise yüzde 50 oranında artış yapıldı.

Akaryakıtta beklenen indirim ÖTV’ye gitti

Dolar kurundaki düşüşten olumlu etkileneceğine kesin gözüyle bakılan akaryakıt fiyatlarındaki sürpriz, indirim tutarının beklenenin çok altında kalması oldu. Daha önce sıfırlanan ÖTV’nin geçtiğimiz günlerde Resmi Gazetede yayımlanan Kararla yeniden yürürlüğe girmesi üzerine, kurdaki azalma önce büyük oranda ÖTV olarak yansıdı ve giderek fiyatlarda artış yaşanmaya başlandı. Karara göre; ÖTV miktarı, 2 Nisan 2020 tarihli tutarı aşamayacak ancak o tutarın altında kaldığı sürece fiyatlardaki düşüş, ÖTV’yi karşılayacak.

Akaryakıt fiyatlarına neredeyse günlük olarak uygulanmaya başlanan zamlar doğrultusunda, son olarak benzine 61 Kuruş, motorine 1 Lira 29 Kuruş ve oto gaza 78 Kuruş zam yapıldı.