Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından IPARD 2 Dönemi için çıkılan 9. Başvuru Çağrı İlanına başvurular, 1 Haziran’da başlıyor. Aralarında Konya’nın da bulunduğu 42 ilde uygulanacak olan yatırımlar için ayrılan bütçe, 158 milyon Avro olarak açıklandı.





Başvuru çağrı ilanı kapsamında kabul edilecek olan “Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar” ile “Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme” tedbirlerine dair başvurularda yatırım süreleri en fazla 12 ay olarak planlanıyor.





Yatırıma konu edilecek olan her iki tedbir kategorisine dair detaylar şöyle:





Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar





Süt, kırmızı et, kanatlı eti ve yumurta üreten işletmelerin başvuruda bulunabileceği bu kategori için ayrılan bütçe 104 milyon Avro. Destek oranı ise yüzde 50-70 aralığında gerçekleşecek. Bu grupta başvurular 1 Haziran 2020 Pazartesi günü saat 09:00’dan itibaren, yatırımın bulunduğu ilde faaliyet gösteren TKDK İl Koordinatörlüklerinde kabul edilmeye başlanacak. Online Proje Başvuru Sistemi 23 Haziran 2020 Salı günü saat 21:00’da kapatılacak. Başvuruların son teslim tarihi ise 26 Haziran 2020 Cuma günü saat 18:00 olarak belirlendi.





Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme





Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Paketlenmesi, Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi, İşlenmesi ve Paketlenmesi, Zanaatkarlık ve Katma Değerli Ürünler, Kırsal Turizm ve Rekreasyon Faaliyetleri, Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Makine Parkları ve Yenilenebilir Enerji Tesislerine yönelik olan grup için ayrılan bütçe 54 milyon Avro. Destek oranı, Konya için yüzde 55-65 aralığında uygulanacak. 1 Haziran 2020 Pazartesi günü saat 09:00 itibariyle TKDK İl Koordinatörlüklerinde başlanacak olan başvuru kabulünde online sistem 30 Haziran 2020 Salı günü saat 21:00’da kapatılacak. Bu kategori için başvuruların son teslim tarihi ise 3 Temmuz 2020 Cuma günü saat 18:00 olarak açıklandı.





Çağrı ile ilgili detaylı bilgi içeren Başvuru Çağrı Rehberi, www.tkdk.gov.tr internet adresinden temin edilebiliyor.