Akşehir Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Doğru, TOBB ile 137 Oda ve Borsa’nın ortaklığı ile kurulan Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş (GTİ) Çıldır - Aktaş Sınır Kapısı Danışma Kurulu Üyeliği’ne seçildi.

Borsa’dan yapılan açıklamada; Ardahan’a   62 km. uzaklıkta bulunan ve Gürcistan’a açılan sınır kapımız olan Çıldır-Aktaş Sınır Kapısı’nın yeniden yapılandırılarak hizmete sunulması ile, Orta Asya’ya açılan ticaret yolunun kısaldığı, böylece Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’yle olan ekonomik,  sosyal  ve  ticari ilişkilerin daha da canlandığı vurgulandı.  76 bin m2  alanda hizmet veren Kapı’da üçü giriş üçüyse çıkış olmak üzere toplam 6 adet peronda kapalı devre görüntüleme sistemleri, kartlı geçiş ve otomasyon sistemleri  kullanılıyor.  2005 yılında kurulan Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş (GTİ),  ‘Yap-İşlet-Devret’  modeli  çerçevesinde  sınır kapılarını modernize ediyor.  Faaliyetlerine  Habur Sınır Kapısı’nın modernizasyonu ile başlayan GTİ,  sırasıyla Cilvegözü,  Sarp,  Hamzabeyli,  Kapıkule ve Nusaybin Sınır Kapılarının da yeniden yapımlarını da üstlendi.  Sistemin Türkiye’de ve Dünya’da ilk ve tek uygulayıcısı olan GTİ, sadece ticari alanları işletirken,  gümrük ve pasaport kontrolü gibi her türlü idari işlem ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılmaya devam ediliyor.



Modernizasyon projelerinin yüksek finansman yükünü üstlenmekle beraber, ekstra vergi geliri de yaratan GTİ, sınır kapılarındaki verimliliği arttırarak dış ticaretin gelişmesine katkı sağlıyor. Araç ve yolcu geçiş süreleri dört kat hızlandırılarak, yılda 5 milyon araca ve 15 milyonun üzerinde yolcuya hizmet verilmesi sağlanıyor.



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve GTİ tarafından yürütülen bu projelerin temel hedefleri,  gümrük kapılarında; • Trafik akışının rahatlatılması ve hızlandırılması • Gümrük işlem sürelerinin hızlandırılması • Uluslararası standartlarda hizmet sunulması • Sınır kapılarının imajının pozitif yönde değiştirilmesi ve ülkemizin tanıtımı olarak sıralanıyor.  Modernizasyonla birlikte sağlanan teknik imkanların, yasadışı mal ve insan kaçakçılığıyla etkin şekilde mücadele edilmesine önemli katkı sağlayacağı vurgulanıyor.