Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" listesinde kooperatiflerin de yer almasının büyük önem taşıdığını belirterek, "Kooperatiflerin çok önemli birer işletme modeli olduğu bir kez daha gözler önüne serildi" ifadesini kullandı. Bakan Yazıcı, bu konuda Konya Şeker'i örnek gösterdi.


TR">Yazıcı, yazılı açıklamasında, İSO'nun hazırladığı "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" araştırması sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.



Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşları arasında kooperatiflerin de yer almasının büyük önem taşıdığına dikkati çeken Yazıcı, sıralamaya giren kooperatifleri kutladı.



Kooperatiflerin ülkelerin ekonomik ve sosyal kalkınmasına önemli katkı sağladığını belirten Yazıcı, şunları kaydetti:



"Kooperatifçilik, bugün ülkemizde 8 milyondan fazla insanımızın gönüllü olarak katıldığı bir ekonomik girişim modeli olmayı başarmıştır. Geniş kesimleri bünyelerinde barındıran bir ortaklık modeli olması açısından kooperatiflerimizin her geçen gün yeni bir başarıya imza atması bizleri ayrıca sevindirmektedir."



Tarım satış kooperatifleri ve birliklerinin üreticilerin bir araya geldiği ve bu sayede güçlendiği kuruluşlar olduğunu ifade eden Yazıcı, şöyle devam etti:



"Bu kooperatifler üreticiyi üretim ve pazarlama sürecinde yalnız bırakmayan, üreticinin üretimi sürdürmesi yönünde güven unsuru olan kuruluşlardır. Bugün ülkemizde 13 tarım satış kooperatifleri birliği, 322 kooperatif ile Türkiye'nin 58 ilinde 500 bin civarında üretici ortağına hizmet götürerek önemli bir görev üstlenmiş bulunmaktadır. Bu kooperatiflerimizden, İstanbul Sanayi Odasının açıkladığı ilk 500 büyük sanayi kuruluşu içinde Trakyabirlik 77. ve Marmarabirlik ise 433. sırada yer almayı başarmıştır. Bu birliklerden bazılarının ülkemizin İSO-500 büyük sanayi kuruluşu listesine girebilmesi, bazılarının piyasa etkinliklerinin ciddi oranlara ulaşması ve bu kuruluşların ülkemiz ihracat şampiyonları içinde yer alabilmesi kayda değer gelişmelerdir."


mso-fareast-language:TR">KONYA ŞEKER VURGUSU mso-fareast-language:TR">



Yazıcı, bir başka kooperatif üretici kuruluşu olan Pankobirlik iştiraki Konya Şeker'in 39'uncu, Kayseri Şeker'in ise 101'inci sırada yer almayı başardığını vurguladı.



İlk 500 şirket arasında yer alan kooperatiflerin çok önemli birer işletme modeli olduğunun bir kez daha gözler önüne serildiğini belirten Yazıcı, Bakanlıklarının kooperatifçilik alanında dönüşümü sağlayacak önemli projeleri hayata geçirme noktasındaki çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.