Emeklilik yaşı tutan ancak prim borcu bulunan SSK’lılar, aynı durumdaki Bağ-Kur’lulara sağlanan emeklilik hakkının kendilerine de tanınmasını bekliyor.





Yapılandırma kanunuyla, emeklilik yaşı tutan Bağ-Kur’luların geçmişe dönük borçlanarak prim şartını yerine getirmeleri ve emekli olmaları sağlanmıştı. Aynı durumda olan SSK’lılar için hazırlandığı konuşulan yasa tasarıları, aradan geçen 1 yıla rağmen hala gündeme gelmiş değil.
Sayıları 100 bini bulan SSK’lıların en büyük sorunu, ilerleyen yaşlarından dolayı sigortalı bir iş bulup çalışamamak. Diğer bir sorun ise, durumlarının Emeklilikte Yaşa Takılanlarla karıştırılması. Onlar ısrarla yaş kriterine takılmadıklarını vurgulayarak, Anayasa’nın eşitlik ilkesini hatırlatıyorlar. Yapılandırma kanunuyla sorunları çözülen Bağ-Kur’lulardan tek farkları, SSK’lı olmak.





Ocak 2018’de bir müjde verilmiş; en az bin 800 gün prim şartıyla, eksik süreyi borçlanarak emekli olabilmeleri gündeme gelmişti. Aradan geçen süreye rağmen bir gelişme olmamasına tepki gösteren vatandaşlar, SGK çatısı altında toplanmış olmalarına rağmen farklı muamele gördüklerini söylüyorlar.





Aileleriyle beraber değerlendirildiğinde birkaç yüz bin kişinin, bu durumdan olumsuz etkilendiği belirtiliyor.