Aspir bitkisinin özelliklerinin iyi bilinmesi, üretiminin artırılması, aspirin ekonomideki yeri ve kullanım alanlarının tanıtımı amacı ile ilçemizde Aspir ve yem bitkilerinden fiğ bitkisinin tanıtımı yapılacak.


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">Konya İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Akşehir İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğünün katkıları ile yapılacak olan tanıtım toplantısı 29 Ocak 2014 tarihinde gerçekleştirilecek. Akşehir Kültür Merkezinde saat 14.00’te yapılacak toplantıya Konya İl Müdürlüğünün konu uzmanları ile Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr Fikret Akınerdem konuşmacı olarak katılacak.


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">Tüm Akşehir halkını ve çiftçilerini bu tanıtıma davet eden Akşehir İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri Aspir bitkisi hakkında da şu bilgileri verdi:


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">“Ülkesel ham yağ açığının kapatılabilmesi, üretime farklı bitkiler sokularak münavebenin sağlanması, kıraç alanların değerlendirilerek nadasın önlenmesi, hayvancılıkta kaliteli kaba yem açığının kapatılması amacı ile ilçemizde aspir ve yem bitkilerinden fiği üretiminin arttırılması amaçlanmaktadır.


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">Aspir, İç Anadolu’da kuru tarım yapılan alanlarda hububat münavebesine girebilecek en uygun bitkidir. Hububat – Aspir - Yem Bitkisi - Nadas münavebesi söz konusu alanlar için önerilebilir.


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">Aspir, hububat tarımının yapıldığı her türlü iklim ve toprak koşullarında yetişebilmektedir ve aspir tarımındaki en önemli avantaj, hububat tarımındaki bütün alet-ekipmanların kullanılabilmesidir. Bu özelliğinden dolayı, üreticiler tarafından benimsenmesi daha kolay ve çabuk olacaktır.


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-language:TR">Aspir tarımı ülkemizde marjinal alanlarda geleneksel yöntemlerle yapılması, elde edilen ürünün yani tohumunun pazarının olmayışı, üreticilerin tohumdan yağı üretim bölgelerinde bulunan küçük yağ değirmenlerinde çıkarması, söz konusu yağhanelerin sayılarının giderek azalması, diğer yandan yeterli üretimin ve üreticiden sanayiciye düzenli, sağlıklı bir pazarın olmaması nedeniyle ülkemizdeki ekim alanları istenilen düzeyde artış göstermemiştir. Sanayiciler yeterli üretim olmadığı için fabrikalarında gerekli değişiklikleri ve ayarları yapamamakta, dolayısıyla Aspir işleyememekte, diğer yandan üretici pazar bulamadığı için Aspir ekmemektedir.”