Akşehir Ziraat Bankası Şube Müdürü Yüksel Oral, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracatı ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Yüksel Oral açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’nca ihraç edilecek olan “Altın Tahvili ve Altına Dayılı Kira Sertifikası” satışı 02-03-04 Nisan 2018 tarihlerinde üç gün olarak Ziraat Bankası Akşehir Şubesi tarafından gerçekleştirilecektir. Yastık altındaki altınların Hazine Müsteşarlığı güvencesi ile ekonomiye kazandırılması sonucunda hem yatırımcı hem ülkemiz kazanacak, ayrıca evdeki altınlarınızın kaybolma, çalınma riski de ortadan kalkmış olacaktır. Ekim 2017 ayında birincisi yapılan ihraca gösterilen yoğun ilgi ve talebin tekrar oluşacağı beklenmektedir.



Müşterilerimiz tarafından getirilen 22 ve 24 ayar altınlar ( üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunanlar ve reşat altınlar hariç) İstanbul Altın Rafinerisi A.Ş. eksperi tarafından işçilik göz önünde bulundurulmadan, herhangi bir kayba uğramadan saflık değeri tespit edilerek, hesaplanan gram üzerinden altın cinsinden “Altın Tahvili ve Altına Dayılı Kira Sertifikası” oluşturulacaktır.



İhracı yapılan Altın tahvili/Altına dayalı kira sertifikası” üzerinden gelir vergisi (stopaj) kesintisi yapılmayacak olup (ihraçtan sonra ilk 90 günde geri alımda %1,5 uygulanır, 91. günden sonra uygulanmaz) böylece vergi avantajı da sağlanmaktadır. İhraca konu DİBS in vadesi 2 yıl olup, Kupon/kira geliri %2,40 (yıllık) , 6 ayda bir TL olarak Kupon /Kira(getiri) ödemesi yapılır ve yapılacak ödeme altın fiyatına endekslidir. İtfa tarihinde ister vadesiz altın hesabına kaydi olarak, ister fiziki altın olarak (Çeyreklik Cumhuriyet ziynet altını/1 kg'lık’külçe ) geri ödeme yapılabilecektir. Vadeden önce satış imkanı bulunmakta ancak fiziki altın olarak ödenememektedir. Ayrıca müşterilerimiz vade tarihinden önce Altın tahvili/Altına dayalı kira sertifikasını başka bir gerçek kişiye satabilir veya devredebilir.”