Başkan Akkaya’nın, toplu iş sözleşmesinin imzalanmasına dair açıklaması şöyle:

“Bugün Hizmet-İş Sendikası Konya Şube Başkanımız ve heyeti ile birlikte Akşehir Belediyemizde çalışan, yeni kadroya geçen 186 arkadaşımızın sözleşmesini imzalamak üzere buradayız.  Geçtiğimiz günlerde zaman zaman Akşehir Belediye binamızda, zaman zaman Sendika binasında heyetlerimiz bir araya gelerek görüşmeleri gerçekleştirerek son şeklini verdi. Bugünde imzalayıp uygulamaya geçmiş olacağız, öncelikle hayırlı uğurlu olsun.

Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi ve toplu sözleşme hakkı, Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile 2017 yılında düzenlenmişti. Bugün toplu sözleşme uygulaması da başlatılmış oldu. Zaman içinde daimi işçilerle olan fark da eriyecek. Çalışanlarımız ile hepimiz aynı gemideyiz ve aynı amaç için çalışıyoruz. Bu amaç;  şehrimize ve ülkemize hizmet etmektir. Sözleşme şartlarını belirlerken, çalışanlarımızın ailelerini rahat geçindirebilecek bir maaş alabilmesini ve belediyemiz bütçesini esas aldık. Gönül daha da yüksek bir maaş artışı isterdi ancak inanın bütçemizin elverdiği en yüksek rakam oldu. Çalışanlarımız Ak Şehrimize hizmette takım arkadaşlarımızdır. Şehrimizin yüzünü ismi gibi ak eden insanlardır. Ben çalışanlarımıza bir kere daha teşekkür ediyor, yeni maaşlarının hayırlı ve bereketli olmasını, aileleri ile birlikte sağlık ve huzur içerisinde harcamalarını diliyorum.

Bu sözleşmede 14 grup var ve 186 arkadaşımız yararlanıyor. Giydirilmiş olarak yani ikramiye ve diğer sosyal yardımların da yıllık onlara getirisinin aya bölünüp maaşına eklendiği zamanki getirisiyle birlikte; en düşük 3 bin 402 TL (yüzde 39 artış), en yüksek 5 bin 4 TL (yüzde 31artış), giydirilmiş ortalama 3 bin 950 TL (yüzde 36 artış) oldu. Yevmiyelerde yüzde 28, ikramiyelerde yüzde 100, Bayram yardımında yüzde 280, yemek yardımında yüzde 50, yakacak yardımında da yüzde 40 artış yapıldı. Sorumluluk yardımı olarak 37 şoför ve operatöre aylık ücret 52 TL iken; bu farktan şimdiki sözleme ile 134 kişi yararlanıyor olup en düşük 100 TL, en yüksek 500 TL’ye yükseltilerek fark verilmiş oldu. 2021 yılının ikinci 6 ayında yüzde 5 artış yapılacak olup, 2022 yılında da enflasyon oranında artış gerçekleştirilecek.

Her müteahhit hizmet alımı yapıldığında, ‘Taşeron işçilerimiz çıkacak mı? Devam edecek mi?’ diye aileleri ile birlikte kaygı içerisindeydiler. Şimdi kadroya geçince artık o kaygı kalmadı. Toplu sözleşmeyle de aynı işi yapanın aynı ücreti alması noktasında bir adım atıldı. Biraz önce de ifade ettiğim gibi bu fark zaman içerisinde inşallah erimiş olacak. Belediye için de işveren için de iyi tarafı şu oldu; sürekli işçi değişimi olduğu zaman, o tecrübe kazanan, hizmet eden insanların hizmetleri bir anda alaşağı edilmiş oluyordu. Artık aynı ekiple, kurumsal bir yapı içerisinde çalışmak, hizmet verimliliği açısından daha da önemli hale geldi.”

Hizmet-İş Konya Şube Başkanı Vacit Sır da yaptığı konuşmada; “2020 yılının Temmuz ayından 2022 yılının Haziran ayı sonuna kadar devam edecek olan 2 yıllık bu toplu sözleşmemizin; öncelikle çalışanlarımıza, Akşehir’imize ve Konya’mıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Evet, tarihi bir gün yaşıyoruz. Yıllardır taşeronda çalışan bu kardeşlerimiz, bir yıl sonra yeniden taşeron işçilerin ihalesi yapılırken ‘Acaba kaç para alacağım? Ne yapacağım?’ diye merak ve heyecan arasında yaşarlarken artık tarihi bir gün yaşıyoruz. Çünkü kadro aldılar, sonra sözleşmeli oldular ve sendikalı oldular. Dolayısıyla bir kurumsal yapı içerisinde kurumsallaşmanın sevincini yaşıyoruz. Artık bundan sonra ihale gününü beklemek değil, 2 yıl toplu sözleşmesi hep üzerine koyarak devam edecek inşallah. Bu süreçte biz sendika olarak taraf değiliz. Biz sosyal tarafız, yani bir aile düşünün. Belediye bizim, çalışanlar bizim. Önemli olan burada hayat standardımızı devam ettiren maaşlarımızı her ay alabilmek. Belki daha iyi olabilirdi ama merdiven basamakları gibi bu hayatımız daha ilk başladığı için, ilk başlarda böyle biraz sancılı ama tatlı olur. Sonuçta kartopu yumağı gibi yuvarlanarak devam edecek. Bu süreçte çok değerli Belediye Başkanımıza ve yardımcılarına, gösterdikleri ilgi ve alakaya teşekkür ediyoruz. Akşehir’imizde yaşanabilir, geçim standartlarına uygun bir ücreti yakalamış olduk. Gönül arzu eder, bu hayat pahalılığında daha da iyi olsun ama işte Başkanımızın dediği gibi bütçe sınırı var. Bunun da en iyisi zorlanarak bu şekle gelmiş oldu. Bu vesileyle arkadaşlarımıza tekrar hayırlı olsun diyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Akşehir Belediyesi’nde çalışan Hizmet-İş Sendikası’na bağlı işçileri ilgilendiren toplu sözleşme imzalandı. Sözleşme imza törenine; Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Hizmet-İş Konya Şube Başkanı Vacit Sır, Akşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yahya Yıldız, Akşehir Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Macit Kaya ile Akşehir Belediyesi Sendika Temsilcisi olan işçiler katıldı.