Kooperatifler, Birlikler ve Soğuk Havadepoları Kurulmasına Öncülük Edeceğiz


Her gün bir projesini açıklayan AK Parti Belediye Başkan Adayı Dr. Yük.Müh. Salih AKKAYA yeni projesini açıkladı. Belediyenin öncülüğünde güçlenen kooperatifler ve birliklerle, emektar çiftçilerimiz alın terlerinin karşılığını bulabilecek, ürünlerini daha kolay ve iyi fiyata pazarlayabileceklerdir.



Kooperatifler ülkemizin kalkınmasında mihenk taşlarındandır. Kooperatifler ortak ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaç ve istekleri müşterek sahip olunan ve demokratik olarak kontrol edilen bir işletme yoluyla karşılamak üzere gönüllü olarak bir araya gelen insanların oluşturduğu özerk  teşkilatlardır. Kooperatifler, toplumsal kalkınmayı geliştiren ve ticari işletmeler için temel sağlayan özgün bir modele dayanmaktadır. Ortakların sahipliği, ortaklarına hizmet etme ve ortaklarınca yönetilme, kendi kendine yetme, kendi kendine sorumluluk, demokrasi, eşitlik, adalet ve dayanışma birlik ve İlkelere dayalı işletmecilik sistemi olan kooperatifler sürdürülebilir bir iş modelidir.Yerel ekonomileri güçlendirir,yaşam şartlarını iyileştirir ve insanlara sorumluluk kazandırırlar.



 



Kooperatifler tüm ülkelerde mevcuttur ve Dünya genelinde 1 milyardan fazla insana hizmet ettikleri tahmin edilmektedir. Birçok farklı biçimde ve tüm sektörlerde faaliyet göstermektedirler.Kooperatifler; ihtiyaç duyuldukları her yerde kurulabilmeleri avantajına sahip olmaları nedeniyle yoksulluğun azaltılmasında etkin bir araçtır. Ayrıca birçoğu, sosyal ve ekonomik destek sistemlerine, eğitim, sağlık, sigorta, kredi ve diğer gerekli hizmetlere erişim sağlamada önemli katkılarda bulunmaktadır.Kooperatifler; bireylerin, özellikle yoksul insanların, tek başlarına elde etmeleri zor olan ürünler ve hizmetler için katma değer yaratırlar. Bu durum, ortaklara ait kaynakların birlikte verimli şekilde kullanılmasıyla mümkün olmaktadır.



 



Akşehir’de köy ve kasabalarımıza baktığımızda çoğunluğunda sulama ve tarımsal kalkınma kooperatifleri bulunmaktadır. Birlik olarak sert çekirdekli meyve üreticiler birliği kurulmuş etkili olmadığından çalışmadan tasfiye işlemleri başlatılmıştır. 2011 yılında kurulan Akşehir Süt üreticiler birliği halen köy ve kasabalarımıza hizmet vermektedir.



 



 AKKAYA:Kooperatif ve birlikleri daha etkin hale getirilmesinde öncülük edeceğiz.



 



Tarımsal kooperatiflerin gelişmesi ve yatırım yapmaları konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanacak KKYDP (Kırsal kalkınma yatırım destek programı), IPARD (Kırsal kalkınma Programı) ve Kalkınma Ajansları tarafından uygulanan projelerin yapılmasında; proje temini ve proje uygulamalarında belediye olarak öncülük edeceğiz. Ayrıca Sulama kooperatiflerinde, sulama ve arazi toplulaştırma alanlarında yüksek lisans ve doktora çalışması yaptığımdan bu konudaki bilgi birimimi ve deneyimimi Akşehir’e hizmet etmek için kullanacağım.



MEYVE CENNETİNE SOĞUK HAVA DEPOLARI



 



Ayrıca yöremizde sebze ve meyvecilik konusunda sebzenin ve meyvenin saklanması, daha iyi fiyata satılması konusunda yardımcı olunması için yöremizde uygun yerlere ve yörenin ihtiyacı kapasiteye sahip soğuk hava depolarının yapımını Belediye olarak ya da özel sektörler tarafından yapılmasını sağlayacağız.Soğuk hava depolarında çilekten eriğe, elmadan armuta, kirazdan vişneye v.b. bölgemizde üretilen ve soğuk hava depolarında saklanma şartlarına uygun meyvelerin depolanmasını sağlayacağız. Tarımda yükselen bir güç haline gelen Akşehir de, üretici vatandaşlarımızın refah düzeyi yükselecek, ürünlerini en iyi fiyata satma fırsatını yakalayabileceklerdir.