Akşehir’in Yüzünü Güldüren İhracatçı Firmaların Başarı Hikayeleri: AGRİPROF





İhracatın kelime anlamı, bir ülke sınırları içerisinde elde edilen ürünler ve üretilen malların başka ülkelere satılması. Ancak ihracatın alt yapısı, ürünün hasat edilmesi ya da malın üretilmesiyle sınırlı değil. Dış pazarlara ulaşarak üreticinin malını ihraç etmesini sağlayan aracı danışman firmalar da çok önemli bir işlevi yerine getiriyorlar.





Agriprof, ihracata danışmanlıkla başlamış, sonra kendi markasıyla üretim yaptırmış ve nihayet imalata yönelmiş olan Necati Şener tarafından oluşturulmuş bir marka. Tarım, hayvancılık, gıda makineleri, yapı malzemeleri ile kuş ve yabani hayvan kovucu sistemler. Şener, bütün bu ürünlerin Akşehir’de üretimini yapan firmaların bir bölümüne uzun yıllar danışmanlık ve aracılık yapmış. Üreterek değil satarak katkıda bulunduğu ihracattan elde ettiği kazanımlarla, bazı ürünleri kendi markası altında ihraç etmiş. 2013 yılından bu güne geçen 5 yıllık sürede, 64 ülkeden müşteri edinmiş.





Üç ay önce önemli bir karar alarak üretime başlayan Şener amacının yalnızca makine satmak değil, tesis de kurmak olduğunu söylüyor. Sektörün iki eski ustasıyla beraber Agriprof’u yüksek ihracat hedeflerine ulaştırmak için kolları sıvamışlar. Ramazan Dinç ve Fuat Günay imalatta efor sarf ederken, Şener mevcut müşteri portföyünü geliştirmek için adımlar atıyor.





Hammadde olarak 304 kalite krom nikel paslanmaz kullanarak, Avrupa standardında yapılan üretimde 30’a yakın makine ekipman kullanılıyor. Üretimde amaç, susamı işleyerek helva ve tahin üreten sistemleri ve reçel-marmelat üretim sistemlerini komple üretip satmak. Tohum işleme tesisi üretimi, üzerinde çalıştıkları projeler arasında bulunuyor.





Şener önceki yıllarda, yıllık ortalama 1 milyon dolar tutarında ihracatın gerçekleştirilmesini sağladığını söylüyor. Bu rakamın yarısını gıda makineleri oluşturmuş. 2019 yılı hedefleri ise, yalnızca gıda makineleri, sistem ve tesis ihracatında bile bu rakamı daha yukarıya taşımak.





Henüz 29 yaşında olmasına rağmen yüksek hedefler koymaktan çekinmeyen Necati Şener ve ekibine, çıktıkları yolda başarılar diliyoruz.