TÜRK-İŞ tarafından aylık bazda düzenli olarak yapılan ve sonuçları kamuoyu ile paylaşılan araştırmada elde edilen verilere göre Mayıs ayında 6 bin Lirayı aşan Açlık Sınırı, geçtiğimiz yılın Ağustos ayında 3 bin Lira sınırına dayanmıştı. Aradan geçen 9 aylık sürede mutfak enflasyonunda yaşanan artış yüzde 100’ün de üzerinde gerçekleşti.

TÜRK-İŞ tarafından yapılan değerlendirmede; resmi Nisan verilerine göre Tarım ÜFE’nin yüzde 118,5 ve Yurtdışı ÜFE’nin yüzde 105,8 olması, yaz aylarında gıda fiyatlarında gerileme kaydedilmesi ihtimalinin düşük olduğuna işaret ediyor.

Yoksulluk Sınırı ve Yaşama Maliyeti

Mayıs ayında, yine 4 kişilik bir ailenin gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı olan Yoksulluk Sınırı, 19 bin 602 Lira 14 Kuruşa ulaştı.

2022 yılı Mayıs ayında, bekar bir çalışanın Yaşama Maliyeti ise 7 bin 836 Lira 46 Kuruşa yükseldi. Bu verilere göre; Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin yeterli beslenebilmesi için 6 bin Lira, bekar bir çalışanın ise yaşamını sürdürebilmesi için, Net Asgari Ücretin yüzde 84 fazlası olan yaklaşık 7 bin 850 Lira harcaması gerekiyor.