Akşehir Kirazı'nı daha iyi tanıtmak ve üreticileri teşvik etmek amacıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen Akşehir Kirazı Kültür ve Sanat Festivali renkli görüntülere sahne oldu.


Akşehir Açık Hava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen programa Konya Vali Yardımcısı Bekir Yılmaz, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Özcan, Akşehir Kaymakamı Ali Dursun, Akşehir Garnizon Komutanı Yarbay Güngör Çakır, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Şeker, Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, İlçe Emniyet Müdürü Emin Kafalı, AK Parti İlçe Başkanı Abdullah Bahadır Örs, Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Çiftci, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bahri Karaman, Akşehir Ziraat Odası Başkanı Galip Yavaş, bazı kamu kurum müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.


Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar bir açılış konuşması yaptı. Baydar, konuşmasında Akşehir Kirazı'nın özelliklerinden bahsederek, Akşehir’de bu yıl kiraz açısından iyi bir dönem yaşandığına dikkat çekti. Baydar “Bu yıl Akşehir için bizim kiraz rekoltemiz 19 bin ton civarında. Geçtiğimiz yıl 9 bin ton olan bu rekolte uzun yıllar ortalamasında da bu civarda seyrediyordu. Ayrıca ürettiğimiz kirazın bu yıl fiyatı da çok iyi durumda. Son 10 yılın en güzel üretimi ve fiyatı bu yıl yaşanıyor” diye konuştu.


Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, yaptığı konuşmada festivalin amacını açıklayarak, festivalin amacının tanıtımında ve pazarlanmasında zaten eksiklik olmayan Akşehir Kirazı'nın nasıl değerlendirilebileceğine katkı sağlamak olduğunu belirtti. Başkan Akkaya " Halk arasında bilinen ve bölgemizde yetişen 0900 Ziraat ve Napolyon çeşitlerinden daha dayanıklı, gevrek, sulu oluşu, lezzeti ve aroması, belirgin renk farkından dolayı Türk Patent Enstitüsü’nce “Akşehir Kirazı” olarak tescillenmiştir.


          Akşehir Kirazı, başta AB ülkeleri ve Rusya’ya ihraç edilmektedir. FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) verilerine göre 2011 yılında 46 bin 488 ton kiraz ihraç edilmiş ve 131 milyon 56 bin Dolar gelir elde edilmiştir. Bu rakamların %24’ünü bölgemiz kirazı oluşturmaktadır. Yıllara göre ihracatın %15 ila %30’unu bölgemiz mahsulü oluşturmaktadır. 2000 yılından bu yana üretim miktarı ortalama 8 bin 415 tondur. Son 14 yılı baz aldığımızda, 2010 yılında 11 bin 469 ton olan üretim rekoru, bu yıl egale edilerek 19 bin ton üretim miktarı olarak kayıtlara geçmiştir.


Ülkemizin kiraz yetiştirilen birçok bölgesine göre çiftçilerimiz daha bilinçli tarım yapmakta, evdeki çocuğu hastalansa biraz bekleyelim belki kendiliğinde geçer diyebildikleri halde, kirazlardaki zararlı böcek ya da hastalıklara karşı azami hassasiyet göstererek hemen gerekli önlemleri almaktadır. Bunun yanı sıra eskisi gibi gereksiz ilaçta kullanmamaktadır.


Kiraz yetiştiriciliğinde en önemli eksiğimiz, işleme tesislerinin yetersizliğidir. Hatta işleme tesislerinin yetersizliğinden, ürünlerimiz başka bölgelere taşınmakta, oralarda işlenmekte ve o bölgede üretilmiş gibi kayıtlara geçmektedir.


Bu noktada entegre yaş ve kuru meyve - sebze işleme ve paketleme tesisi projemiz bulunmaktadır. Projemiz hayata geçtiğinde hem ihracata gitmeyen irilik yönüyle 2. Kalite kirazlar; vişne, çilek vb. diğer meyvelerin; suyu, kreması, reçeli, kurusu üretilerek çiftçilerimizin geliri daha da artacak ve yine bu sayede geniş bir istihdam alanı oluşturulacaktır” dedi.


 


Akşehir Kaymakamı Ali Dursun'da yaptığı konuşmada bu yıl kiraz ile rekolte ve fiyat açısından üreticinin yüzünün güldüğünü belirterek “Akşehir Kirazı’mız  şehrimizde ve ilimiz de olduğu gibi dünya çapında da namını duyuran, iddiasını sürdüren tarımsal bir üründür. Bundan sonrada giderek bu namını, şanını artıracaktır diye düşünüyoruz. Akşehir Kirazı’nın, hem kalitesi, hem kalibresi, hem de aroması itibarıyla bir çok kirazdan farklı olduğunu uzmanlar bizlere ifade ediyorlar “ dedi.


Son olarak konuşan Vali Yardımcısı Bekir Yılmaz, festivallerin önemine dikkat çekerek “Özellikle ilçeler için festivaller hem kirazımız gibi böyle ekonomik değere sahip ürünlerin tanıtımı, hem ilçemizin sosyal, kültürel hayatının canlanması, hem de birlik ve beraberlik duygularımızın güçlenmesi için önemli günlerdir” dedi.


Programda daha sonra İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Akşehir Belediyesi'nin birlikte organize ettiği Kiraz Yarışmasına geçildi. Yarışmadaki jüride Jüride, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimleri ve Beslenme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refik Uyanöz ile Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Eşitken’de yer aldı.  Jüri, yarışmaya katılan 25 üreticinin arasında zorlu bir seçim yaptı.


Jürinin değerlendirmesi sonucu, Yarışmanın birincisi Osman Okan Sözeri olurken, ikinci Selahattin Kılınç, üçüncü de Ömer Türe oldu. Yarışmada dereceye giren ilk üçe girenlere programa katılan protokol tarafından çeşitli para ödülleri verilirken, mansiyon ödülü alan Nevzat Özdemir, İsmail Kırs ve Mustafa Atik’e de küçük altın verildi. Ayrıca festivale katkı sağlayan kurum ve kuruluşlara da protokol tarafından plaket verildi.

Ödül ve plaket töreninin ardından festival kapsamında Türk Halk Müziği Sanatçısı Zara tarafından bir konser verildi. Açık Hava Tiyatrosunu dolduran binlerce kişiye, Halk Müziği ve Sanat Müziği eserlerinden örnekler sunan Sanatçı Zara, söylediği hareketli şarkılarla da izleyenlerine keyifli anlar yaşattı. Konser sonunda Sanatçı Zara’ya Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya tarafından bir plaket verildi.