2018 yılında yayımlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği ile özel eğitim mesleki eğitim merkezlerinin ismi, özel eğitim meslek okulu olarak değiştirilmiş, özel eğitim meslek okulu mezunlarının üniversite sınavına girmesine olanak sağlayan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ise bu yılın Temmuz ayında yayımlanmıştı.

186 özel eğitim meslek okulunda hafif düzeyde zihinsel yetersizliği veya hafif düzeyde otizm spektrum bozukluğu olan 13 bin 673 öğrenciye 18 meslek alanında eğitim verildiğini hatırlatan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Bakanlığının resmi internet sitesinde yer verilen açıklamasında gelişmeye ilişkin şu ifadelere yer verdi:

“Bu okullardan mezun olanların yükseköğretime giriş imkanı bulunmuyordu ve yükseköğretime devam edemiyorlardı. Temmuz ayında bir iyileştirme yapmış ve 2021 yılı itibariyle özel eğitim meslek okulu diplomasına sahip olanların üniversiteye girişlerine imkan sağlamıştık. Bu konuda yeni bir adım attık ve Yönetmelik değişikliğinin yayımlandığı tarihten önce “özel eğitim mesleki eğitim merkezi öğrenim belgesi” ile “özel eğitim meslek okulu diploması” bulunanlara da üniversiteye giriş imkanı sağladık.”