Salgınla mücadelede alınacak tedbirlere ilişkin Sağlık Bakanlığı’nın yönlendirmelerinin önem arz ettiğine dikkat çekilen yazıda, üniversitelerde güz döneminde eğitim ve öğretim faaliyetlerinin sürdürülmesi konusunda İl Pandemi Kurulları veya İl Umumi Hıfzıssıhha Kurullarının fikri alınarak rektörlüklerce karar verilmesine ilişkin olarak Bakanlığa görüş sorulduğu kaydedildi.

Bakanlığın cevabi yazısında; “2020-2021 eğitim ve öğretim yılının güz döneminde örgün eğitimlerde teorik derslerin mümkün olduğunca yüz yüze aynı ortamda bulunmaksızın uzaktan ve dijital öğretim yöntemleriyle yapılması, uygulamalı eğitimlerin zorunlu olduğu programlarda uygulamaların mümkünse ertelenmesi, ertelenmemesi durumunda kişisel koruyucu ekipmanların kullanımı sağlanarak ve gerekli tedbirler alınarak yüz yüze sürdürülmesinin önerilmesine karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı.

YÖK, bu cevaba dayanarak üniversite rektörlüklerinden; kendilerine tanınan inisiyatif çerçevesinde ve Bakanlığın tavsiyelerini dikkate alarak planlama yapmalarını istedi.

Karar açıklayan üniversiteler

Konya’da bulunan üniversitelerden Konya Teknik Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi, güz döneminde eğitimin uzaktan yapılacağına dair planlamalarını geçtiğimiz günlerde öğrencileriyle paylaşmıştı. Karaman’da eğitim öğretim veren Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosu da derslerin, büyük çoğunlukla uzaktan öğretim yöntemiyle yapılacağını açıkladı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Diş Hekimliği Fakültesi 5. sınıf ve Tıp Fakültesi 6. sınıf dersleri, yeterli sayıda gruba bölünerek ve alınacak tedbirler çerçevesinde yüz yüze yapılırken; ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarındaki tüm dersler uzaktan (çevrimiçi eşzamanlı) olarak gerçekleştirilecek.

Konuyla ilgili ortak bir çalıştay düzenleyen Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi yönetimlerince açıklanan karara göre; teorik dersler mümkün olduğunca uzaktan eğitim öğretim yöntemleri ile yürütülecek ve pandeminin seyrine göre uygulamada değişiklik yapılabilecek.

Ankara Üniversitesi’nde klinik uygulama içeren programlarda karma (hibrit), diğer programlarda ise uzaktan eğitim yöntemleri uygulanacak. Bursa Teknik Üniversitesi’nde tüm lisans, lisansüstü programlar ve yabancı diller yüksekokulunda yer alan dersler yüzde 100 uzaktan eğitim yöntemiyle yürütülecek.

Konuyla ilgili Senato Kararı paylaşan bir diğer üniversite de Marmara Üniversitesi oldu. Üniversitenin resmi internet sitesinde yer alan duyuruda; “Sağlık Bakanlığı’nın uyarıları, Bilim Kurulu’nun tavsiye kararları ve YÖK tarafınca hazırlanan raporların yanı sıra öğrencilerimiz ve paydaşlarımızla yaptığımız anketler, mülakatlar ve çalıştayların sonuçları bize, yüz yüze eğitim öğretim usulünün önemli bir risk oluşturduğunu göstermektedir. 2020-2021 akademik yılı güz döneminde öğretim faaliyetleri, uzaktan öğretim (çevrimiçi) usulü ile gerçekleştirilecektir” ifadelerine yer verildi.