BİLSEM’lerin Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi kapsamında yapılan atölyelerin tanıtım ve açılış programına katılan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Bakanlığının resmi internet sitesinde yer verilen açıklamasında; ülkelerin gelişmesinde insan kaynağının önemine dikkati çekerken, özel yetenekli öğrencilerin Bilim Sanat Merkezlerinde yeni programlarla sürekli desteklendiğini aktardı.

Bilim Sanat Merkezleriyle ilgili 3 hedeflerinin bulunduğuna, bunlardan birinin de erişimi kolaylaştırmak olduğuna işaret eden Bakan Özer, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“81 ilde 183 Bilim Sanat Merkezimiz vardı ancak saha ziyaretlerinde, ilçelerden ilçelere 50, 60 ya da 100 kilometre uzaktaki Bilim Sanat Merkezi’ne gitmek için çocuklarımızın uzun yollar kat ettiğini gördük. 2021 yılının sonunda merkezlerin sayısını 225’e çıkardık. 2022 yılında 350’yi hedef aldık ve 355’e ulaştık.

İkinci olarak tüm Bilim Sanat Merkezlerine en az bin kitaptan oluşan kütüphane oluşturma hedefini tamamladık. Üçüncü hedef; fikri mülkiyet ve sınai haklar. Artık ülkeler, rekabet güçlerini; katma değeri yüksek olan üretim, inovasyon ve farklı yaklaşımlarla artırmaya çalışıyorlar. Türk Patent ve Marka Kurumu ile işbirliğine giderek tüm Bilim Sanat Merkezlerimizin yönetici, öğretmen ve öğrencilerini eğitimlerden geçirdik. 2021 yılında, 225 Bilim Sanat Merkezinde; 2 bin 657 fikri mülkiyet ürünü tescil için başvuru yaptı ve bu başvurulardan 13 patent, 39 faydalı model, 8 marka ve bin 245 tasarım olmak üzere bin 305 ürünün tescili alındı.

Açılışı yapılan atölyeler; Bilim Sanat Merkezi’ndeki öğrencilerin savunma sanayinden uzay ve havacılık teknolojilerine, animasyondan dijital içerik üretimine, yapay zeka otomasyona kadar tüm alanlarda özel yetenek kapasitelerini çok daha nitelikli bir şekilde geliştirmelerine önemli katkılar sağlayacak.

İlk kez bu yaz itibariyle Bilim Sanat Merkezlerinde sadece Bilim Sanat Merkezi’ne seçilmiş öğrenciler değil; 2’nci sınıftan 12’nci sınıfa, tüm öğrencilerimize yaz okulu açacağız. Yaz okulunda iki ders olacak: biri bilim, ikincisi sanat. Ayrıca, artık Bilim Sanat Merkezlerimizi de destekleme ve yetiştirme kursları kapsamına alıyoruz. Bakanlık olarak; her zaman gençlerimizin akademik gelişimi, kültür, sanat, medeniyet bilinci, Türkiye’nin nereye doğru gittiği, iddiaları gibi hepsini kapsayacak, içselleştirecek şekilde her daim onların yanında olup her türlü desteği sunmaya devam edeceğiz.”