Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Sosyal Bilimler Ansiklopedisi tanıtım programındaki konuşmasında özetle şu ifadelere yer verdi:

“Teknoloji alanında hangi atılımı yaparsak yapalım, sosyal ve beşerî alandaki zenginliğimizi muhafaza edip ileri noktalara taşımazsak atılımlarımızın bir anlamı olmaz. Pandemi sürecinde işin sadece sağlıkla kalmadığı, teknolojiden sosyolojiye, toplum psikolojisinden ticarete her alanda dönüşüm yaşadığımız bir süreci beraberce yaşadık. Bu noktada, küresel salgının sosyal bağlamlarının da mutlaka ortaya konulması ihtiyacını tespit ederek önemli bir çalışma başlattık. TÜBİTAK vasıtasıyla özel bir çağrıya çıktık. Desteklediğimiz projelerin sonuçlarını ve önerilerini düzenlediğimiz etkinlikle bilim dünyasıyla paylaştık.

Katma değeri sadece sanayi ve teknoloji ürünlerinde değil, fikri ürünlerimizde de aramak zorundayız. Ansiklopedimiz dinamik bir yapıda sürekli güncellenebilecek, kapsamı genişlemeye daha da zenginleşmeye devam edecek. Sosyal Bilimler Ansiklopedimizin, sosyal ve beşerî bilimler alanında literatürün gelişmesine katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum.”

Sosyal Bilimler Ansiklopedisi’nin baş editörü Prof. Dr. M. Yekta Saraç, kurumun resmi internet sitesinde yer verilen açıklamasında; “Elinizdeki ansiklopedinin ortaya çıkışında yaklaşık 700 bilim insanının katkısının bulunması ülkemiz adına bir ilk olmasıyla birlikte esere zenginlik katan önemli bir unsurdur. Madde yazarlarımızın çoğu alanda izi olan kıdemli öğretim üyeleri olmakla birlikte alana hakimiyetlerini yayınlarıyla ortaya koyan nispeten genç akademisyen arkadaşlarımız da yazar listelerine dahil edilmiştir. İlk baskısı sonrası gelen değerlendirme ve eleştiriler dikkate alınarak yeni maddeler ilave edilebilmesi, bazı maddelerin güncellenebilmesi çok daha kolay olabilecek ve böylelikle Sosyal Bilimler Ansiklopedisi'nin zamanla hacminin genişlemesi ve içeriğinin zenginleşmesi mümkün olacaktır.” dedi.

TÜBİTAK'ın genelde Fen, Mühendislik, Sağlık alanlarında araştırmayı destekleyen bir kuruluş olarak bilinmesine rağmen Sosyal ve Beşeri Bilimler alanında aynı düzeyde hatta pozitif ayrımcılıkla destek programlarına sahip olduğunu hatırlatan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da yakın zamanda; yurt içi yüksek lisans doktora burslarında, yurtdışında doktora esnasında sunulan bir yıllık araştırma bursunda ve doktora sonrasındaki bir yıllık araştırma destek programlarında en yüksek destek verilen grubun sosyal ve beşeri bilimler alanı olduğuna dikkat çekti.

Antropoloji, Coğrafya, Dil Bilimleri, Din, Dinler Tarihi, Edebiyat, Eğitim, Felsefe, Hukuk, İktisat, İletişim, İslam Felsefesi, İşletme, Psikoloji, Siyaset Bilimi, Sosyoloji, Tarih, Tasavvuf ve Uluslararası İlişkiler alanında, sosyal bilimleri kapsayan 20 konu alanı ve içerdiği bin 156 maddeyle hazırlanan Sosyal Bilimler Ansiklopedisi, bilimsel bilgiyi halka mal etme misyonunu taşıyor. 

ansiklopedi.tubitak.gov.tr adresinden dijital ve açık erişimli olarak okuyucuyla buluşan Sosyal Bilimler Ansiklopedisi, aynı zamanda yayinlar.tubitak.gov.tr üzerinden de çevrimiçi alışverişle elde edilebiliyor.