İşitme engelli 3 kardeşin eğitim almalarında zorluk çektiğini gören ve öğrencilerin tedavi edilip edilemeyeceği konusunda araştırmalar yapan köy öğretmeni Mehmet Keskin, Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi’nde bu tedavinin yapılabileceğini öğrendi. Daha sonra duyma engelli aileyle iletişime geçen Mehmet Öğretmen, çocukların ameliyatı konusunda aileyi ikna etmek için yoğun çaba sarf etti. En sonunda çocukların ameliyat olmasını kabul eden aile, tüm sorumluluğu da Mehmet Öğretmene verdi.

Mehmet Keskin tarafından Ankara’ya İbni Sina Hastanesi’ne götürülen Melek, Şevval ve Tayyip kardeşler için başlatılan tetkik ve tedavi süreci sonucunda, 8 yaşındaki Melek ve 4 yaşındaki Tayyip’in ameliyattan sonra duyabilecekleri kesinleşti. 9 yaşındaki Şevval için ise yeni tetkikleri istendi ve Sağlık Kurulu’nun onayı olması durumunda ameliyat edilebileceğine karar verildi.

Duyma engelli ailenin en yakınlarında bulunan ve çocukların tüm ihtiyaçlarıyla ilgilenen babaanneleri Pakize Öğmen, torunlarının ameliyattan sonra duymaya ve konuşmaya başladığını söyledi. Babaanne Öğmen; “Oğlum ve gelinim işitme engelli. Üç de torunum var, onlar da işitme engelli. Gece gündüz bizimle ilgilenen, aracıyla bizi Ankara’ya götüren ve çocukların ameliyat olmasını sağlayan öğretmenimize çok teşekkür ediyorum” dedi.

“İki çocuğumuzu kurtarmış olduk”

Öğretmen Mehmet Keskin de öğrencilerinin duyması için aileyle konuştuğunu ifade ederek; “Sınıftaki diğer bütün çocuklar duyabiliyorlar ancak iki öğrencimiz duyamıyor. Teneffüs zili çalıyor, arkadaşı söylüyor. Ben ve öğretmen arkadaşlarım ders anlatırken onlar anlamıyorlar. En son araştırmalarımız sonrasında, koklear implant diye bir tedavi duyduk. Bu arada anne ve baba da işitme engelli, baba aynı zamanda epilepsi hastası. Baba ve anneyi ikna etmek için bir yıl kadar uğraştık. En sonunda razı oldular ve doktorumuzu bulduk. Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi’nden Rıdvan Hocamızla tanıştık. Dediler ki; ‘hemen gelin, siz böyle vefa gösterdiniz, biz de size yardımcı olacağız.’ Bu süreç epey zorlu geçti. Bu süreçte Kaymakamlığımız ve Milli Eğitim Müdürlüğümüz bize destek verdiler. Sonunda ameliyatımızı yaptırdık. Çocuklarımız şuan duyuyorlar. İki çocuğumuz duyuyor. Büyük çocuğumuzun ne yazık ki ameliyatını yaptıramadık. Nasip olursa onun da ameliyatını yapacaklar” şeklinde konuştu.

Bu olayın kendisi için çok büyük mutluluk olduğunu aktaran Keskin, duygularını; “Düşünsenize ilk duyması bizim sayemizde oldu. Bu bize büyük mutluluk ve gurur verdi. Bütün öğretmenler gibi ‘balık bilmese Hâlik bilir’ düsturuyla hareket ettik. Şuan çok mutluyuz. Sayıları biliyorlar. Okumayı, yazmayı ve renkleri biliyorlar. İki çocuğumuzu kurtarmış olduk” cümleleriyle aktardı. (İHA)