Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında eğitim ve öğretime ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmelikte yapılan değişikliklerden önemli başlıklar şöyle:

*Okullarda öğrencilere, resmi tatil günlerinde puanla değerlendirilecek şekilde ödev verilmeyecek. Öğrencinin iki dönem puanı alabilecek durumda olmasına rağmen öğretmenin raporlu veya izinli olması, öğretmensizlik, doğal afet, salgın hastalık vb. sebeplerle işlenemeyen ders programları tamamlanacak.

*Bir dersten sorumlu geçen öğrenciler için sorumluluk sınavından en az 50 puan alınması şartı uygulanacak.

*Sosyal bilimler liselerinde hazırlık sınıfı açılması zorunlu olmaktan çıkarılacak, hazırlık sınıfı Bakanlıkça uygun görülen ortaöğretim kurumlarında açılacak.

*Beden eğitimi, görsel sanatlar, müzik gibi yeteneğe bağlı olarak seçilen derslerde, 10 öğrenci tarafından talep edilmesi şartı aranmayacak.

*Anadolu teknik programlarına merkezi sınav puanıyla, tercihleri doğrultusunda, doğrudan alana öğrenci yerleştirilecek. Diğer Anadolu meslek programlarında alana yerleştirme işlemi ise 10'uncu sınıf yerine 9'uncu sınıfta yapılacak.

*Yerleştirme işlemlerinden sonra boş kontenjanı bulunan alanlara merkezi sınav puanıyla öğrenci alan diğer ortaöğretim kurumlarından 9'uncu sınıf birinci dönem sonuna kadar, nakil ve geçiş yapılabilecek.

*Anadolu meslek programı öğrencilerinden 11'inci sınıfı doğrudan geçen ve 9, 10 ve 11'inci sınıf ortak derslerinin ağırlıklı yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması en az 70 olanlar, Anadolu teknik programına geçiş için başvurabilecek. Anadolu teknik programlarında, 12'nci sınıfta alan ayırımı yapılmaksızın akademik destek şubeleri oluşturulacak.

*Ustalık yeterliliğini kazanmış olanların iş pedagojisi kurslarına uzaktan eğitim yoluyla da katılabilmeleri ve sınavların e-Sınav şeklinde yapılabilmesi için gerekli düzenlemelere gidilecek.

*Yabancı dil derslerinin her bir sınavı, dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçecek şekilde yazılı ve uygulamalı olacak.

*Hamile öğretmenlere, istememesi halinde; hamileliğin 24'üncü haftasından itibaren doğum sonrası analık izni süresinin bitimini takip eden 1 yıllık sürenin sonuna kadar nöbet görevi verilmeyecek.

*Engelli, engelli çocuğu veya bakmakla yükümlü olduğu engelli bireyi olanlar ile süt izni kullanan öğretmenlerin haftalık ders programı, gün ve saatleri okulun genel işleyişini bozmayacak şekilde ilgili öğretmenlerin tercihleri dikkate alınarak hazırlanacak.