Eğitim-öğretim faaliyetlerinin güvenilir, kontrollü, sürdürülebilir ve hijyenik ortamda yürütülmesini amaçlayan protokol kapsamında; Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) saha tecrübesi ile Milli Eğitim Bakanlığı uzmanlarının önerileri, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu kararları, UNESCO ve OECD tarafından yayınlanan kriterler bir araya getirilerek “Eğitim Kurumları İçin Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu” oluşturuldu.

TSE tarafından daha önce sanayi kuruluşları için hazırlanan kılavuz ve alışveriş merkezleri için geliştirilen belgelendirme modelinin benzeri bir çalışma ile hazırlanan kılavuz, yalnızca Covid-19’a karşı alınması gereken tedbirlerle sınırlı olmayıp; eğitim kurumlarının çalışan sayısı, yapısı ve faaliyetleri gibi değişiklik gösteren uygulamaları da kapsam altına alıyor. Uygulamayla okullarda daha etkin bir hijyen yönetimiyle birlikte çocukların, personelin ve ailelerin hastalık yükünün azaltılması, sağlıklı ve etkili bir eğitim öğretim ortamında hijyen kurallarını öğrenen çocukların, yaşamları boyunca daha bilinçli olmalarının sağlanması hedefleniyor.

Eylem Planı

İlk adımda, okullardaki idarecilerin bu kılavuzu dikkatlice okumaları, anlaşılmayan kısımlar olursa başvurmaları isteniyor. Gerekli görüldüğü takdirde 1 ya da 2 günlük eğitimlerin ardından ikinci adımda, okulların kılavuzda yer alan tedbirleri uygulamaları ve bu uygulamaları bir eylem planına yansıtmaları bekleniyor. Kendi risk analizini yapacak olan her okulda, servisler dahil olmak üzere derslikler, oyun alanları, laboratuvarlar, öğretmen odaları ve yemekhaneler gibi tüm bölümlerde hijyenik koşulların sağlanıp, planlı olarak sürdürülmesi gerekiyor.

Uygulama aşamasına geçip öz değerlendirmelerini tamamlayan devlet okulları Milli Eğitim Bakanlığı’na, özel okullar ise TSE’ye başvuruda bulunabilecekler. Başvuru sonrasında uzman ekipler bu okulları yerinde denetleyip kontrol edecek ve denetimden başarıyla geçen geçen okullar, aynı hafta içerisinde, isim babası Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk olan “Okulum Temiz” belgesini alabilecekler.