Bakanlığının resmi internet sitesinde yer verilen açıklamasında; iklim değişikliği, çevre ve sıfır atık konularında başlattıkları çalışmaların, büyük bir seferberlik şeklinde devam ettiğini bildiren Bakan Özer’in açıklamasından önemli başlıklar şöyle:

“Sıfır atık yaklaşımı ile hem ülke genelinde hem de okullarda ciddi mesafeler alındı. Sıfır atık konusunda bir okul iklimi oluşturmaya gayret gösteriyoruz. Kütüphanesiz Okul Kalmayacak Projemiz ile geri dönüştürülmüş malzemeden üretilen 452 sıfır atık kütüphanesi inşa ettik. Böylece okullarımızda sıfır atık farkındalığını artırmış olduk.

Öğretmenlere ve okul yöneticilerine yönelik afet, çevre, iklim değişikliği konularında düzenlediğimiz mesleki gelişim programlarına katılan eğiticilerin sayısı 200 bini geçti. Halk eğitim merkezleri aracılığıyla da velilere ve her yaştan vatandaşa yönelik farkındalık eğitimleri gerçekleştirdik.

Lise düzeyinde de çevre ve iklim değişikliği eğitiminin müfredatta daha geniş yer bulması için harekete geçtik. Bu kapsamda, çevre bilimi ve yönetimi öğretim programı hazırlandı. Bu programın konuları içinde atmosfer ve iklim değişikliği, biyoçeşitliliğin korunması, su ve yaşam, toprak ve yaşam yer alıyor. Seçmeli olacak bu dersin hazırlıkları sürüyor. “Temiz Okul ve Temiz Enerji” çatısı altındaki “Çevre Dostu Bin Okul” projesi ile de çevre, iklim değişikliği ve sıfır atık alanında yürütülen çalışmalar daha kapsamlı hale getirildi.

Güçlendirilen Okullar Dönüştürülecek

Güçlendirme yaptığımız 865 okulu aynı zamanda enerji verimli hale dönüştürdük. Bu yıl bu rakamı bine çıkarmayı hedefliyoruz. 77 okul binamızın çatılarında güneş enerji santralleri kurarak toplam 6 megavat kurulu güç kapasitesine ulaştık ve bunları devreye aldık. Buna ek olarak 17 okulumuzda da toplam 2,25 megavat ilave çatı GES yatırımı planladık. Uygulamaların tamamlanmasıyla 94 okulumuzdaki 120 çatıda toplam 8,25 megavat kurulu güce sahip olacağız.

Okullarımızın enerji ihtiyacının yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanabilmesi için 2 dev güneş tarlası kuruyoruz. Toplam kapasitesi 14 megavat olacak arazi güneş enerji santrallerimizde üretilecek elektrik, 392 okulumuzun tüketimine eş değer olacak. Enerji verimliliği dönüşümü çalışmalarımız kapsamında son 1 yılda 41 okulumuzun kapsamlı enerji verimliliği dönüşümü imalatlarını tamamladık. Bu çalışmalar sonucu enerji sınıfı D’den B’ye yükselmiş olan bu okullarda yıllık yüzde 25 enerji tasarrufu sağlanmaya başlanacak.

Proje kapsamındaki tüm okullarda güneş enerjisi panelleri ve yağmur suyu depolama üniteleri kurulacak, bu su okulların bahçelerinde bitki yetiştirmede ve farklı alanlarda kullanılacak, ayrıca bin okulun tamamındaki kütüphaneler de sıfır atık kütüphanelerine dönüştürülecek.

Projede yer alan okullarda, tüm organik atıkların değerlendirilerek toprağa faydalı doğal gübre haline getirileceği kompost makinalar kurulacak. Geri dönüştürülebilir atıkların ayrıştırılarak biriktirilmesini ve yeniden imalat sürecine sokularak değerlendirilmesini sağlayacak sıfır atık kutuları yerleştirilecek.

Çevre ve iklim değişikliği ile sıfır atık konularında bilgi ve deneyimlerinin artırılması için öğrencilerimize hem teorik hem de uygulamalı eğitimler verilmesi konusunda hazırlıklarımızı tamamladık. Öğrencilerin okullarda yapılan imalatları görerek ve merak ettiklerini sorarak öğrenmelerini sağlayacak etkinlikler düzenleyeceğiz. Proje kapsamında öğretmenlerimiz, günlük eğitim planlarında geri dönüşümle ilgili çocukların yaparak ve yaşayarak öğrenebilecekleri, doğayla direkt etkileşim içinde olabilecekleri etkinliklere daha sık yer verecek. Olanaklar ölçüsünde enerji üretim tesisleri, su kaynakları ve tarım uygulama alanlarına geziler düzenleyerek farkındalıklarını artırmayı, uygulamaların diğer okullara model olmasını, sonrasında tüm okullarımızın benzer standartlara ulaşmasını hedefliyoruz.

“Sürdürülebilir Dünya”

Bu konulara dair içeriklere kolay erişimin sağlanması için EBA Platformu’nda “Sürdürülebilir Dünya” alanı açılacak, ayrıca öğrencilerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Dijital Platformu’na EBA üzerinden ulaşımları sağlanacak.

Düzenlediğimiz Çalıştay sonrasında ortaya çıkan “İklim Değişikliği Eylem Planı” taslak raporu, uzman personelimiz tarafından düzenlenerek ilgili görüş ve öneriler alınacak.”