Konuya ilişkin olarak Bakanlığın resmi internet sitesinde yer verilen açıklamada; mesleki eğitim merkezleri öğrencilerin haftada 1 gün okula gittikleri, 4 gün ise iş ortamında eğitim aldıkları hatırlatılarak bu sistemin, Almanya’daki dual mesleki eğitimin Türkiye’deki karşılığı olduğu belirtildi.

TBMM’de kabul edilen mesleki eğitim stajına devlet katkısına ilişkin detayları açıklayan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

“4 yıllık eğitimi boyunca mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrencilerimiz aylık asgari ücretin 3’te 1’i kadar ücret alıyorlar. Aynı zamanda iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı da sigortalanıyorlar. Mesleki Eğitim Kanunu’nda yapılan değişiklikle iki önemli iyileştirme sağlandı.

Bunların biri; mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrencilerin her ay almış oldukları asgari ücretin 3’te 1’ini artık devlet üzerine aldı. Yani işveren üzerindeki yükü kaldırmış oldu. Dolayısıyla işveren için mesleki eğitim merkezlerinden işletmelerine öğrenci almaları ve onların eğitimine katkıda bulunmaları çok cazip hâle geldi.

Diğer taraftan 3’üncü yılın sonunda kalfa olan öğrencilerimiz de 4’üncü yıla yani son sınıfa devam ederken artık asgari ücretin 3’te 1’i kadar değil, asgari ücretin yarısı kadar ücret alabilecekler. Asgari ücrette bu sene yapılan iyileştirmeyi göz önüne aldığınızda yani 4 bin 250 liralık bir orandan bahsettiğimiz zaman kalfalığa 2 bin 125 TL civarı bir ücret ve lise birden itibaren mesleki eğitime devam eden öğrencilerimiz de bin 400 TL civarında bir ücret almış olacaklar.

Mesleki eğitim merkezlerine kaydolabilmek için yaş sınırlaması yok, ortaokul mezunu olmak yeterli. Dolayısıyla genç işsizlik oranlarının azaltılmasında mesleki eğitim merkezleri çok aktif olacak. Artık işverenin de “Aradığım elemanı bulamıyorum” mazereti ortadan kalkmış olacak çünkü mesleki eğitim merkezi üzerindeki eğitimde işveren üzerinde hiçbir maddi yük olmayacak, devlet tamamını üstlenmiş olacak.”