Bakan Yardımcısı Mahmut Özer’in, bir gazetenin sorularına verdiği yanıtlardan derlenerek Bakanlığın resmi internet sitesinde paylaşılan bilgiye göre; Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığı ile gerçekleştirilen işbirliği kapsamında 81 ilde yöneticilere yönelik eğitimlerin yanı sıra öğretmen ve öğrenciler için de etkinlikler düzenlendi. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde Fikri Mülkiyet Ofisi kurulurken, Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) ve diğer okullarda da fikri mülkiyet çalışmalarına hız verildi.  

2019 yılında 12 patent ve 8 faydalı model, 2020 yılında ise 103 tasarım ve 19 marka tescili alındı. 2020 yılında alınan tescillerin yüzde 96'sı mesleki ve teknik eğitim kaynaklı çalışmalardan geldi. Ayrıca 66 patent, 85 faydalı model, 197 tasarım ve 260 tasarım olmak üzere toplam 608 tescil başvurusu ise değerlendirilme aşamasında. Bu başvurular da değerlendirildiğinde tescil edilen ürün sayısının da artış sağlanacak.

Meslek Liselerinden ekonomiye 8 Ayda 230 milyon lira katkı

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı meslek liselerinde yılın ilk 8 ayında üretimden elde edilen gelirin; salgın nedeniyle okullar uzun süre kapalı olmasına rağmen, üretim portföyünde değişikliğe gidilerek maske, dezenfektan, yüz koruyucu siperlik, maske makinesi ve solunum cihazı gibi bu süreçte talep edilen ürünlerin üretilmesiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 230 milyon liraya ulaştığı açıklandı.

Bu kapsamda, okullar bazında yapılan üretim sıralamasında; 6 milyon 208 bin liralık üretimle İstanbul Küçükçekmece Nahit Menteşe MTAL birinci, Kütahya Prof. Dr. Necmettin Erbakan MTAL 5 milyon 620 bin liralık üretimle ikinci ve Gaziantep Şahinbey Mehmet Rüştü Uzel MTAL 3 milyon 26 bin liralık üretimle üçüncü oldular.