Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesinden kamuoyu ile paylaşılan bilgilendirmeye göre; Ar-Ge ekiplerinin çalışmaları gün geçtikçe başarılı sonuçlar vermeye devam ediyor.

Atıkları gübreye dönüştürüyor

Konya Selçuklu Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenleriyle geliştirdikleri elektrikli kompost makinenin güneş enerjisiyle çalışan modelini yaparak seri üretimine başladı. Makineler, ülke genelinde 33 özel eğitim meslek okuluna gönderilirken istek üzerine anaokulu, ilkokul ve pansiyonlu okullara da gönderilmeye hazırlanıyor.

Okul Müdürü Tayyip Sarı, yaklaşık 20 kişinin yer aldığı Ar-Ge ekibiyle güneş enerjisi panelini tasarlamalarının ardından PLC yazılımı eklenerek seri üretiminin yapıldığını söyledi. Makinenin güneş ve elektrik enerjisiyle çalışma özelliği olduğunu belirten Sarı; akünün 48 saat boyunca güneş enerjisiyle çalışabildiğini, güneş enerjisinin yetersiz kalması durumunda elektrikle çalışabilmesini sağlayan sistemin bulunduğunu kaydetti.

Konya’da 2 okulda kullanılmaya başlanan ve 10 okuldan daha sipariş alan makinenin yaygınlaşması, eğitim kurumlarında geri dönüşüm bilinci ve farkındalığının oluşturulmasında da katkı sağlıyor.

CNC’de hedef 6 eksen

Konya Kılıçarslan İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ise daha önce ürettikleri maske ve CNC lazer makinesinden sonra şimdi de 3 eksenli “CNC Router” makinesi üretmeyi başardılar. Konya Kılıçarslan İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin, öğretmenlerinin rehberliğinde okulda ürettiği makine, kodlama yoluyla yapılan çizimleri ahşap malzeme üzerinde 10 santimetreye kadar kesme olanağı sunuyor ve ahşap mobilya sanayisi başta olmak üzere diğer meslek liselerinden de talep görüyor.

Öğretmenleri ve öğrencileriyle salgın döneminin başlangıcında maske makinesi üreterek birçok ilin ihtiyacının karşılanmasına katkı sağladıklarını hatırlatan Okul Müdürü Mehmet Sadullah Özuygur; “Okulumuz, yakın bir zamanda proje okulu oldu. Üretimlerimize devam edeceğiz. Bilişim laboratuvar kurulumları da yapıyoruz, hedefimiz yüksek” şeklinde konuştu.

15 öğrenci ve 6 öğretmenin çalışmasıyla 1 ayda yaklaşık 150 bin liraya mal edilen makine, siparişi veren kuruma yaklaşık 10 günde teslim ediliyor. İki yıl garantili olan makineyi kullanacak personele de gerekli eğitim yine okul tarafından veriliyor. Üretimin, bir yıl içerisinde 6 eksene kadar genişletilmesi hedefleniyor.