Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre; Akif Emre Özyıldız’ın “RooboKask” ismini verdiği proje, TÜBİTAK 52. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması’nda Teknolojik Tasarım Kategorisinde birinci oldu. Proje hakkında bilgiler veren Özyıldız, RoboKask’ı askerlerin sahadaki üstünlüğünü artırmak ve olumsuzluklar yaşanması durumunda hızlı müdahale edilmesini sağlamak amacıyla geliştirdiğini söyledi.

Kask, barındırdığı çeşitli sensörler aracılığıyla; kaskı kullanan askerin vurulması gibi vücudunda gerçekleşen bütün fizyolojik değişiklikleri tespit ediyor, ana merkeze anlık olarak bilgi aktarıyor ve erken müdahale olanağı sağlıyor. Çeşitli kameralar aracılığıyla da duvar ve benzeri engellerin arkasındaki hedeflerin konum bilgisi gösteriliyor. Gaz sensörü ile ortamın havası sürekli olarak ölçülüyor, böylece herhangi bir patlayıcı ve yanıcı gazın tespit edilmesi durumunda anlık olarak ana üsse bilgi veriliyor. İvme sensörü sayesinde, kaskı kullanan askerin düşmesi, yuvarlanması, kaybolması gibi durumlar da anlık olarak merkeze bildiriliyor. Kaskın içinde yer alan GPS modülü ile konum bilgisi anlık olarak alınabiliyor. 6 aylık AR-GE çalışması sonucunda prototipi yapılan miğferde bulunan termal kamera ve yüz tanıma sistemi sayesinde ise sisteme tanımlanmış suçluların tespiti de yapılabiliyor.

Proje Danışmanı, BİLSEM Biyoloji Öğretmeni Murat Sakarya da çalışmanın patent müracaatının yapıldığını belirterek; “Ülkemiz adına da önemli bir kazanım olacak. Savunma sanayinde özellikle terörle mücadele eden bir ülke olarak öncelikle askerimizin güvenliğini sağlayacak ve aynı zamanda katma değer olarak pazarlama açısından da kazanım sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.