“Öğrenim ve katkı kredileri, ailesi dar gelirli olan öğrencilerimiz için can suyudur. Kredi borçlarına uygulanan faizler ve yasal takipler; işsizliğin pençesinde, düşük ücretlerle çalıştırılan gençlerimizi canından bezdirdi” diyen CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, konuyla ilgili af düzenlemesi yapılmasına dair kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu. Teklif, söz konusu kredilerle ilgili olarak gelecekte hiçbir şekilde borç tahakkuk ettirilmemesini ve tahakkuk ettirilmiş borçların tümüyle silinmesini öngörüyor.

MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz tarafından hazırlanan bir diğer kanun teklifi ise öğrenim ve katkı kredilerinin geri ödeme döneminde, anaparanın 3 katı kadar ekstra borca sebep olan faizin kaldırılmasını içeriyor.

Gelecek Partisi’nin resmi sosyal medya hesabında paylaşılan “Öğrencilere yapılan icra takibi geri çekilmelidir” başlıklı metinde de “5 milyon gencimiz öğrenim kredisini ödeyememekle birlikte 300 bin kişiye ise icra takibi çıkmıştır. Cebinde parası olmayan gençlerin neyini icra edeceksiniz? Cep telefonlarını mı? Evde bir kenarda duran kitaplarını mı?” denilerek Gençlik ve Spor Bakanı istifaya çağrıldı.