Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan bilgilendirmeye göre; 7'den 70'e herkesin sevdiği bir oyuncak olan topacın adını taşıyan kitabın içeriği, öğrencilerin Türkçe öğrenirken Dinleme, Okuma, Konuşma ve Yazma’dan oluşan dört temel dil becerisinde daha başarılı olmalarını sağlamak için alanında uzman akademisyenler tarafından oluşturuldu.

Kitabın içeriğinde; hikaye edici, bilgilendirici ve şiir gibi farklı türlerde 10 metin bulunuyor. Metin sonunda yer alan sorular, çocukları alışılmış olay sırasına göre sorulan sorulardan farklı olarak 5 basamaklı düşünmeye teşvik ediyor. Bu yolla öğrencilerin; okuduğunu basit olarak anlama, yeniden organize etme, çıkarımlar ve değerlendirme yapma, memnuniyetini anlatma gibi üst düzey becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Yabancı dil öğretiminde sıklıkla kullanılan görev temelli yaklaşımın, ana dil öğretimine de uygulandığı kitapta ayrıca, öğrencilerin Türkçeyi kurallarına ve anlam derinliğine uygun şekilde kullanması için “Yazarlığa Giriş” adı altında bir bölüm de bulunuyor.

Birincilik Ödülü ve Projeler

Milli Eğitim Bakanlığının Okul Tabanlı Afet Eğitimi Projesi kapsamında Japonya'da ileri düzey eğitimlere katılan öğretmenler, afet eğitimi içeriklerine sadık kalarak hazırladıkları projeler ve yayınlarla uluslararası düzeyde önemli başarılar kazandılar.

Japonya'daki eğitimlere katılan öğretmenlerden Nurben Doğan; deprem anı ve sonrasında yapılması gerekenleri çocuklarda olumsuz duygular uyandırmayacak eğlenceli bir dille anlattığı “Çök! Kapan! Tutun!” isimli kitabıyla, Japonya Uluslararası İş Birliğ Ajansı (JICA) Türkiye Ofisi ve JICA Derneği iş birliğinde düzenlenen 5. Başarı Öyküsü Yarışması’nda birincilik ödülüne layık görüldü. Kitap, gönüllü öğretmenler tarafından resimlenerek seslendirildi. Kitabın kahramanları Bodo, Cesur ve Jirafu’ya Sinem ve Evren Savaş hayat verdi.

Eğitimlere katılan ve Tekirdağ'da görev yapan Mümin Sever ve Emre Turan isimli öğretmenlerin “Bilimle Afet” başlıklı projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Proje kapsamında çeşitli istasyonlarla afete karşı dirençli bir toplum yaratmada halk eğitimi hedefleniyor.

İstanbul Güngören ilçesinde görev yapan öğretmen Abdülcelil Gök ise “Ciddiye Al!” ve “Engeli Olan Bireyleri Etkili Afet Yönetimi Aracılığıyla Güçlendirme” projeleri ile Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programlarından destek almaya hak kazandı.