Selçuklu Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri, daha önce ürettikleri evsel atıkların organik gübreye dönüşmesini sağlayan elektrikli kompost makinesinin güneş enerjisiyle çalışan modelini geliştirdiler. Metal ve otomasyon bölümlerinin ortak çalışmasıyla üretilen makineye “Pak-SOLAR” adı verildi.

Güneş panelinden yaptığı şarjla hiç güneş görmeden ortalama 48 saat çalışabilen ve Antalya Ticaret Odası GROWTECH Tarım İnovasyon Ödülleri çerçevesinde jüri özel ödülüne layık görülen makine; içindeki çay posası, yumurta kabuğu, asitli olmayan meyve kabukları, ağaç yaprakları, talaş, çim gibi malzemeleri miktarına göre ortalama 2 haftalık bir süre sonunda gübreye dönüştürüyor.

Antijen Kiti

Bursa M. Kemal Coşkunöz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve aynı zamanda Ar-Ge merkezi olan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi iş birliğinde üretimi tamamlanan Covid-19 antijen kiti ise tükürükten alınan numune ile 15 dakika gibi kısa bir sürede sonuç veriyor.

“Ürün materyallerinin tamamı Türkiye’de üretilen tek çalışma” olma özelliğine sahip olan antijen kitinin “BRS-CA” olarak belirlenen markası için tescil işlemi başlatılarak ürüne ait tüm ambalaj tasarımları da tamamlandı. Ayrıca okul öncesi, temel eğitim ve ortaöğretim kademelerinde kullanıma sunulmak üzere ayrı alternatif tasarımlar da hazırlandı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer verilen açıklamaya göre; tasarımı tamamlanan seri üretim otomasyonuna sahip makine ile üretilecek kitin piyasadaki eş değerleri için 2,5 milyon lira olan üretim maliyeti, yalnızca 600 bin lira olacak.