Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer verilen açıklamaya göre; Bursa’daki Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi Alanı’nda bir grup öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen projede sistem, yapay zeka ile çalışıyor. Sürücüyü görecek şekilde monte edilen gece görüşlü kameraya uygulanan yazılımla yüzü algılayan sistem; gözlerin kapanması, başın öne fazlaca eğilmesi gibi durumlarda ses ve titreşimle uyarı veriyor.

Uyku nedeniyle meydana gelen trafik kazalarının önlenmesi amacını güden ve özellikle uzun yol şoförlerinin geceleri araç kullanırken uyuklamalarına yönelik bir çözüm olarak geliştirilen proje, okuldaki öğretmen ve öğrencilerin bilgi ve becerileriyle ortaya çıktı. Kodları yazarak deneme yapan öğrenciler, yüz ve göz algılama işlemini gerçekleştirdiler.

Sistem, önce şoför mahallinde bir insan var mı ve gözleri açık mı diye kontrol ediyor. Gözler kapalıysa ya da sürücünün kafası öne düşerek gözleri görüş alanından çıktıysa sistem şoförün uyuduğunu algılıyor. Sonrasından şoföre sesli bir uyarı veriyor ve koltuğunu titreştiriyor.

Sistem, modeli ne olursa olsun her araca takılabiliyor. Takip cihazı prototipini geliştirme çalışmasına devam eden proje ekibi, sonraki aşamada bunu araç üzerinde denemeye hazırlanıyor.