Üniversite eğitimleri için KGTÜ’yü tercih eden öğrenciler; barınma ve yurt sorunu yaşamadan eğitimlerini sürdürürken hem staj imkanına sahip oluyorlar, hem de mezun öğrencilere Torku’da iş imkanı sunuluyor. Çalışırken bir yandan da Yüksek Lisans ve Doktora yapmak isteyenlere ise başarı durumlarına göre belirli oranlarda burs imkanı sağlanıyor.

KGTÜ ve AB Holding’in yaptıkları işbirliği sonucu geliştirilen iş garantili üniversite eğitimi kağıt üzerinde kalmadı, sözler tutuldu. 2020-2021 Akademik Yılında mezuniyete hak kazanan tüm KGTÜ öğrencilerine AB Holding iştiraklerinde, eğitimlerine ve kariyer planlarına uygun iş imkanı sunuldu.

2016-2017 Akademik Yılında ilk öğrencilerini alarak eğitime başlayan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, hazırlık sınıfını atlayarak geçtiğimiz yıl diplomalarını dönem arkadaşlarına göre erken alan öğrencilerinin ardından ilk kayıt öğrencilerini de mezun etti. YKS Sınavında belirli başarı sıralamasını tutturmaları koşuluyla iş garantili olarak eğitim fırsatı vereceğini 2016 yılında ilan eden KGTÜ; lisans eğitimini tamamlayarak diploma alan tüm öğrencilerine, henüz mezuniyet törenleri gerçekleşmeden Anadolu Birlik Holding (ABH) iştiraklerinde alternatifli iş imkanları sunarak, verdiği sözleri yerine getirmiş oldu. Geçtiğimiz yıl da İngilizce Yeterlilik Sınavı’nı geçip 1. sınıftan eğitimlerine başlayarak 2019-2020 Akademik Yılı sonunda diploma almaya hak kazanan öğrenciler, ABH ve iştiraklerinde istihdam edilmişti.

Mezun pozisyonundaki öğrencilerin kariyer planlamaları ile iştiraklerde çalışacakları iş ve pozisyonların belirlenmesine yönelik olarak Üniversite Yönetimi ile ABH İnsan Kaynakları Yöneticileri tarafından yürütülen titiz çalışmalar aylarca sürdü. Böylece, mezun pozisyonundaki her bir öğrencinin bölümleri ve ilgi alanları değerlendirildi ve Holding bünyesinde yer alan iştiraklerdeki icrai ve idari pozisyonlar belirlendi.

Son olarak, geçtiğimiz günlerde; ABH İcra Kurulu Başkanı (CEO) Taner Taşpınar, İcra Kurulu Üyeleri ve İnsan Kaynakları Direktörlüğü yetkilileri ile KGTÜ Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kürşat Güleş, mezun pozisyonundaki tüm öğrencilerle Zoom üzerinden süre sınırı olmayan çevrimiçi bir toplantı yaptılar. ABH Yöneticileri bir yandan gençleri iştiraklerde hazırlanan pozisyonlara ilişkin bilgilendirirken, her bir öğrencinin kariyer planı açısından alternatifli iş seçenekleri konusunda yönelttikleri soruları da cevaplandırdılar.

Şükür Kavuşturana, Şükür Buluşturana

Mezun pozisyonunda olan öğrencilerin çalışmak istedikleri alan ve iştiraklerle ilgili tercihlerini de yaptıkları toplantının açılışında kısa bir konuşma yapan AB Holding CEO’su Taner Taşpınar; ALES sınavında yakalanan yüzde 100’lük başarının yanı sıra tüm öğrencilerin Sayısal ve Eşit Ağırlık’ta 70 barajını aşma başarısı göstermiş olmalarını kutladı. 

“Üniversitemizin kapısından adım attığınız gün yapılan törende, Üniversitemizin Kurucu Başkanı Recep Konuk size hitaben; “Şükür kavuşturana, şükür buluşturana. Siz bu eğitim kurumunun ilk evlatları, Konya Şeker Ailesinin ilk göz ağrılarısınız” demişti. Ben de aynısını şimdi sizin katkınızı bekleyen işletmelerimiz için söylüyorum; şükür kavuşturana, şükür buluşturana” diyen Taşpınar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Siz sonradan Konya Şekerli olmayacaksınız, siz bu yuvanın evlatlarısınız. Hani futbolda moda bir yaklaşım var ya, siz de Torku takımının altyapısında yetiştiniz. Altyapının yetiştirdiği yıldızlar olarak takıma katılıyorsunuz. En azından bizim size yaklaşımımız bu. Şimdi takımın neresinde yer alırsanız takıma daha faydalı olursunuz, yeteneklerinizi nasıl sergilersiniz, mesleki gelişiminizi en hızlı nasıl sağlarsınız, karşılıklı daha doğrusu hep birlikte onu istişare edeceğiz. İnşallah hepiniz, yeteneklerinizi ve bilginizi en iyi kullanacağız alanlarda kendi kariyerinizi inşa ederken şirketimize ve ülkemiz tarım sektörü ve gıda sanayine, mesleki tatmin imkanına da kavuşarak katkı yapacaksınız.

Öncelikle şunu bilmenizi istiyorum; biz bir aileyiz, bu görüşme de aile içi bir sohbet. Neticede insan kaynakları şirketlerinin aracılığında bir iş görüşmesi yapmıyoruz. Bizi size istihdam ofisleri önermedi, sizi bize istihdam büroları seçenek olarak sunmadı. Biz tek bir ailenin, aynı bahçenin içindeki evlerindeniz. Sadece sizin avlu içindeki ikametiniz değişiyor ve biz bugün o değişimin, siz evlatlarımız için de ailemiz için de en iyisi olması için karşılıklı konuşacağız.

Şirketimizdeki iş imkanları; icracı birimler ve ortak hizmet birimleri olmak üzere 2 ana guruptan oluşuyor. İcracı birimlerde yani üretimin içinde olmak isterseniz de 5 ana sektörde üretim kapasiteleri itibarıyla çoğu ülkemizin en büyük tesisleri olmak üzere 45 üretim tesisimizde iş hayatınıza başlangıç yapabilirsiniz. Eğer kariyer planınızda üretim bantları yoksa bir diğer seçeneğiniz ortak hizmet birimleri. Yani finans, pazarlama, ihracat, planlama, personel yönetimi, iletişim gibi ortak hizmet birimlerimiz sizin enerjinizi değerlendirmeye hazır. Genç ve yenilikçi fikirleriniz ve enerjinizle hem icracı birimlerimize hem ortak hizmet birimlerimize çok şey katacağınıza biz yürekten inanıyoruz. Sizden beklentimiz ise sadece burayı aile ocağınız olarak görüp samimiyetle aile ocağınıza katkı vermenizdir.

Başkanımız o ilk günde, ailelerinize hitaben; “Evlatlarınız bu büyük aileye emanettir” demişti. Biz sözümüzü tuttuk, mezun oldunuz ve şimdi iş arkadaşımız olacaksınız, biz de şimdi size çiftçinin işlerini, fabrikalarını emanet ediyor ve bu emanete hassasiyetle ve işinize bağlılığınızla sahip çıkmanızı bekliyoruz. Hepinizi iş arkadaşım olarak sevgi ve saygıyla kucaklıyorum.”

Barınma ve Staj olanağı, iş garantisi, yüksek lisans ve doktora bursu

Rektör Prof. Dr. Cumhur Çökmüş ise tüm akademik ve idari karo olarak ilk kayıt öğrencilerini hem mezun etmenin gururunu hem de diplomasını eline alan bütün öğrencilerine iş imkanı sunmanın huzur ve mutluluğunu yaşadıklarını belirterek başladığı konuşmasında, şu ifadelere yer verdi:

“Evlatlarımız eğitim-öğretimleri boyunca stajlarını Konya Şeker’in tesislerinde ve işletmelerinde yaptılar. Teorik eğitimlerini pratikle pekiştirdiler. Şimdi mezun oldular ve Torku ailesinin onlar için planlayıp hazırladığı işlerinin başına geçiyorlar.

Gençlerimizin en büyük sorunu ne yazık ki okulda okurken staj yapma olanağı ve mezun olduktan sonra da iş bulabilme olarak karşımıza çıkmaktaydı. Ama bizim üniversitemizde bu iki sorun da çözülmüştür. Türkiye’de bu tip bir model yoktur ve ilktir.”

Anadolu Birlik Holding ile Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nin imzaladığı bir diğer protokol çerçevesinde de mezun olarak işe başlayan öğrenciler bir yandan AB Holding’de çalışırken diğer yandan da yine KGTÜ’de Yüksek Lisans eğitimlerine devam etme hakkına sahip oluyorlar. Ayrıca mezun öğrenciler, yurt içinde ve yurtdışında Yüksek Lisans ve Doktora yapmayı istedikleri takdirde, AB Holding öğrencilere karşı oldukça esnek davranıyor ve hatta belirli oranda başarılı olan öğrencilere burs imkanları da sağlıyor.