Bakanlığının resmi internet sitesinde yer verilen açıklamasında, ilk yardım eğitimlerinin afet ve acil durumlarda can kayıplarının önlemesi açısından taşıdığı önemi vurgulayan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer; “Okullarımızda, işyerlerimizde, evlerimizde, kısacası hayatımızın her alanında yaralanmalar ve yaşamı tehlikeye düşüren durumlarla karşılaşma olasılığımız bulunmaktadır. Toplumun ilk yardımın öneminin farkına varması ve ilk yardım eğitimi alması hayati önem taşımaktadır. dedi.

Bugüne kadar yürütülen eğitimlerle toplam 174 bin 545 personelin ilk yardımcı olması sağlanırken, 187 bin 746 öğrenci ve 18 bin 226 veliye de ilk yardım semineri verildi. 2022 yılı itibariyle ilk yardım eğitim sınıfı sayısı 160, ilk yardım eğitmeni sayısı da 800’e yükseltilecek. 350 bin öğrenci ve 36 bin veliye ilk yardım eğitimi verilecek.

İlk Yardım Müdahalelerinden Örnekler

İlk yardım eğitim merkezlerinden eğitim alan ilk yardımcıların, okullardaki acil durumlar karşısında öğrencilere ve öğretmenlere yönelik etkin müdahaleleri arasında, kamuoyuna da yansıyan çeşitli örnekler de şöyle sıralanıyor:

*Muş’ta nefes yoluna şeker kaçan 12 yaşındaki öğrenciye, ilk yardım eğitimi alan sınıf öğretmeni “heimlich manevrası” ile müdahale ederek hayatını kurtardı.

*Gaziantep’te yaşanan 3 ayrı olayda; öğrencilerin nefes yoluna yiyecek kaçması sonucunda meydana gelen boğulma vakalarında okul öğretmenleri tarafından müdahale edildi.

*Bursa’da soluk yoluna madeni para kaçan öğrenciyi öğretmeni kurtardı.

*Eskişehir’de boğazına kuru üzüm kaçtıktan sonra nefes alamayan öğretmeni meslektaşları kurtardı.

*Kahramanmaraş’ta nefes yoluna ceviz tıkanan öğrenci, nöbetçi öğretmen tarafından “heimlich manevrası” ile kurtarıldı.

*Konya’da nefes borusuna kaçan şeker nedeniyle nefessiz kalan öğrencinin nefes alması, nöbetçi öğretmenin yaptığı müdahale ile sağlandı.

*Siirt’te, bahçede top oynadığı sırada yere düşen ve bilinci kaybolan öğrenciye müdahale eden öğretmen, öğrencinin nefes almasını sağladı.

*İstanbul’da tip 1 diyabet hastalığı olan ve kan şekeri düşmesi sonucu yere yığılan öğrencinin durumunun kötüye gitmesi, öğretmeni tarafından yapılan müdahaleyle önlendi.

*Kars’ta temizlik sırasında epilepsi nöbeti geçiren personele, öğretmenin müdahalesi ile ambulans gelene kadar yardımcı olundu.

*Yozgat’ta, teneffüste merdiven çıkarken dengesini kaybederek düşüp, bilincini kaybeden öğrenciye öğretmeni müdahale etti.

İlk yardım eğitici eğitiminde; genel ilk yardım bilgileri, hasta yaralı olay yeri değerlendirilmesi, insan vücudu, hasta yaralı birinci ve ikinci değerlendirme, temel yaşam desteği, otomatik eksternal defibrilatör, solunum yolu tıkanıklığı, kanamalar, şok, bilinç durumu bozukluğu, yaralanmalar, yanık-donuk-sıcak çarpması, kırık-çıkık-burkulma, zehirlenmeler, böcek sokmaları, hayvan ısırmaları, göz- kulak-buruna yabancı cisim kaçması, boğulmalar, taşıma teknikleri konularında materyaller üzerinden uygulamalı eğitimler veriliyor.

Vatani görevlerini bedelli olarak yapan yükümlülere verilecek ilk yardım eğitimleri; ulaşacağı sayı ile bir defada ilk yardım eğitimi verilen en kalabalık grup olmasının yanı sıra binlerce vatandaşın, hayatları boyunca karşılaşabilecekleri durumlarda yine binlerce hayatın kurtulmasına vesile olmaları açısından da büyük önem taşıyor.