Adalet ve Milli Eğitim Bakanlıkları arasında Mart ayında imzalanan protokol doğrultusunda kurulan ve cumhuriyet tarihinde bir ilk olan Sincan Adalet Mesleki Eğitim Merkezi’nin açılışı; her iki Bakanın yanı sıra Adalet Bakan Yardımcısı Uğurhan Kuş, Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Vekili Namık Kemal Varol, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu ve Ceza İnfaz Kurumları İle Tutukevleri İşyurtları Kurumu Murat Atan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, açılışta yaptığı konuşmada; “Böyle bir merkezin açılışına tanıklık etmek bizim için gerçekten gurur verici bir tablo. Protokolü 9 Mart’ta imzalamıştık. Milli Eğitim Bakanlığımızın büyük desteği ile bugün bu protokolün sadece kağıt üzerinde kalmadığını, kısa sürede hayata geçtiğini görmekten de ayrıca mutluyuz. Faruk Eren merhumun deyimi ile ‘Suçluyu kazıyınız, altından insan çıkar.’ Eğitim hakkı, temel bir insan hakkıdır. İşte bunu gerçekleştirmek için bugün çok önemli bir adımı atmış bulunuyoruz. Buradaki temel amacımız; infaz adaletini sağlamak ve infaz sonrasında da bireyleri meslek sahibi olarak topluma kazandırmaktır. Bu eğitim merkezinden kalfa ya da usta olarak ve diploma alarak ayrılan birinin işinin, gücünün, dükkanının başında olması, suçu önleme açısından ıslah edici en iyi yoldur” ifadelerine yer verdi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da; “Okulda tutuklu, hükümlü ve eski hükümlülere yönelik eğitim öğretim, kurs ve sosyal etkinlikler düzenleyerek öğrencilerimizin bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Tabii bunların sertifikalandırılması da çok önemli. Bu eğitimleri alıyor olmak tek başına yetmiyor, bunun belli standartlar çerçevesinde belgelendirilmesi, sertifikalandırılması da söz konusu” şeklinde konuştu.

İş birliği protokolü; hükümlü ve tutukluların topluma kazandırılması için temel okuryazarlık eğitimlerinden başlayarak ilkokul, ortaokul ve lise öğretimlerini de içine alan eğitimlerin verilmesi, bunun yanı sıra bir meslek öğrenmeleri ve öğrenilmiş mesleki becerilerinin belgelendirilmesi amaçlarına yönelik olarak imzalandı.

1997 yılında kurulan İşyurtları Kurumu ise bugün; 324 işyurdu müdürlüğünde, 180’den fazla iş kolunda, yılda 60 bin hükümlünün iş başında mesleki eğitim almasını sağlayan dev bir eğitim ve sosyal hizmet kurumuna dönüşmüş durumda.

Protokol kapsamında; ceza infaz kurumları bünyesinde ana sınıfı, lise, mesleki eğitim merkezi ya da mesleki eğitim şubelerinin açılması, lise diplomasına erişim programlarına katılımın sağlanması çalışmaları da başlatıldı.