Çocuğunun okula hazır olup, olmadığını merak eden veliler için 6 yaş grubu öğrencilerine uygulanmaya başlanan teste dair yapılan açıklamada; bu testin, öğrencilerin öğrenme durumları/güçlükleri hakkında verdiği bilgiler doğrultusunda, okula başlamadan önce bir değerlendirme yapmak ve alınması gereken tedbirler (varsa) almak açısından hayati önem taşıdığı vurgulandı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Okula başlamak, hem çocuk hem de aile için büyük bir yenilik, önemli bir değişimdir. Bu önemli başlangıç çocukların gelecekteki başarısına giden yolda atılan ilk adımdır. Çocuğun öğrenme ve eğitim süreciyle tanıştığı, ilk deneyimlerini yaşadığı 1. Sınıf,  onun bütün hayatı boyunca “okul ve eğitim” kavramlarını nasıl algılayacağını belirleyeceği için okul olgunluk seviyesi son derece önemlidir.

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi; çocukların okula, okulun gerektirdiği kurallara ve öğrenmeye hazır olup olmadığını saptamak amacıyla yapılan, ilkokula gidecek çocukların psikolojik olarak okula hazır olup olmadıklarını saptayan bir yeterlilik testidir. 6 alt test ve 100 ana maddeden oluşur. Yaklaşık yarım saat süren ve 6 yaş civarı çocuklara uygulanan ve çocuk için eğlenceli bir aktivite haline de gelen test sırasında okulun rehber öğretmeni, çocuğun davranışlarını da gözlemleme fırsatı elde eder.

Bu test sonucunda çocukların zihinsel, fizyolojik ve psikolojik yapısı değerlendirilir. Bu değerlendirme bize çocuğunuzun okul için gereken olgunluğa ne ölçüde hazır olduğu ve düzeyi ile ilgili bilgi verir. Onun anlama, dinleme, yorumlama, kalem tutma, yazı yazma, güdülerini yazabilme ve temel matematik becerilerini tespit eder. Aynı zamanda varsa dikkat eksikliği, hiperaktivite, dürtüsellik, öğrenme güçlüğü, görme ve işitme problemlerini tespit etmek için de önemli veriler sağlar.

Rehber öğretmen, ebeveyn ile gerçekleştirdiği özel sohbette çocuğun test sonucunu ve çocukta geliştirilmesi gereken noktaları paylaşır, çocuğun ilkokula başlama olgunluğuna sahip olup olmadığını konusunda bilgi verir ve gerekiyorsa bir yıl daha okul öncesi öğrenimi görmesini önerir.”