Okulda gerçekleştirilen günlük rutin etkinliklerden arta kalan geri dönüştürülebilir kağıt ve karton gibi malzemelerin ortak bir alanda toplanması ve çocukların evde yedikleri meyve ve sebzelerin çekirdeklerini bir tohum kumbarasında biriktirmeleriyle başlayan proje ile doğaya bırakılan tohum bombaları, fidanlara ve çiçeklere dönüşecek.  

Tohumları, toprağı kazıyarak ekme şansımız olmadığı zamanlarda kullanabileceğimiz bir tohum ekme yöntemi olan Tohum Bombası, diğer adıyla Tohum Topu; istenilen türden çiçek, meyve. Sebze tohumları ile hazırlanabiliyor. Tohumlar gelişigüzel atıldığında rüzgâr uçurabilir, böcek veya hayvanlar tarafından yenilebilir veya çürüyebilirlerken, bu yöntemde söz konusu riskler de elenmiş oluyor.

Tohum Bombası yapımı

Geri dönüşüm malzemesi olan kağıtlar, küçük parçalar halinde koparılarak suda bekletilmeli, istenilen yumuşaklığa geldiğinde yoğrulmalı ve hamur kıvamına getirilmelidir. Buna ek olarak kompost, solucan gübresi vb. gübre eklemesi yapılabilir ve tohum ilk besinini bu komposttan sağlayabilir.

İstediğimiz türden farklı çiçek, ağaç, sebze türlerinden tohumları bu topların içerisine koyabiliriz. Tohum uygun şartlar oluştuğunda çimlenir ve ilk yuvası toptan dışarıya çıkar. Hazırlanan tohum bombaları (topları) kuruması için güneş alan bir zemine bırakılır. Sertleşip suyu uçtuğunda doğaya atılmaya hazırdırlar.

Tohum bombalarını çantanızda taşıyarak istediğiniz yere atabilir ve orada çiçeklerin açmasını veya bir fidanın yeşermesini sağlayabilirsiniz. Çocuklarınıza bu şekilde tohum topu yaptırabilir ve onları doğa ve çevre bilinci sahibi kişiler olarak yetiştirebilirsiniz.

Küçük Ağa Anaokulu’nda Tohum Bombaları nasıl yapıldı

Akşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabında paylaşılan bilgiye göre; okulda gerçekleştirilen günlük rutin etkinliklerden arta kalan geri dönüştürülebilir kağıt ve karton gibi malzemeler, ortak bir alanda toplandı. Çocuklardan, evde yedikleri meyve ve sebzelerin çekirdeklerini bir tohum kumbarasında biriktirmeleri istendi.

Daha sonra tohum kumbaraları okula getirildi, artık kağıtlardan kağıt hamuru yapıldı. Çocuklarla birlikte, hamurların içine biriktirilen tohumlardan koyularak küçük toplar elde edildi. Yapılan tohum bombaları kurutularak doğaya bırakılmaya hazır hale getirildi.