Genel Kurul’da yaptığı konuşmaya, “Üretimden vazgeçmeyenlere hayırlı olsun. Çiftçiliği bir meslek olarak görenlere hayırlı olsun. Kadın çiftçilerimize, genç çiftçilerimize hayırlı olsun. Büyük Konya Şeker ailesine hayırlı olsun” sözleriyle başlayan PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, değerlendirmesinde, özetle şu ifadelere yer verdi:

“İlk üç ayımızı kurumumuzun bankalara olan borçlarının yapılandırmasına ayırdık. Bu doğrultuda Ankara’da, İstanbul’da ve bankalar nezdinde yoğun bir şekilde girişimlerde bulunduk. Cumhurbaşkanımızın tensip ve talimatları doğrultusunda devletimizin bütün irtibat kanalları bize açıldı. Pancar bedelinin tatmin edici bir seviyeye gelmesinin ve sizlerin de Konya Şeker’e dolayısıyla bizlere olan güveninizin sonucunda şirketimiz, 435 bin 500 tonluk A kotası taahhüdünün ekimini fiili olarak gerçekleştirdi.

Pancar üreticilerimize önümüzdeki hafta içinde mazot avanslarını dağıtıp inşallah hemen ardından üreticimizin bayram ihtiyaçları için ton başına 15 TL bayram avansını vermiş olacağız ve Temmuz ayı sonu gibi ikinci pancar avansımızı devreye alacağız. Bu ödemenin de planlarını yaptık, Temmuz ayı sonunda bu avansınız da hesaplarınıza geçmiş olacak.”

İlgili Bakanlıkların, Konya pancar çiftçisinin üretim gücüne destek vermek amacıyla tahmini 50 bin tona kadar ilave A kotası tahsis edileceğini belirttiklerini aktaran Erkoyuncu; böylece pancarın stokta uzun süre beklemesi ve bozulmasından kaynaklanan kayıpların önüne geçerek ilave 20-25 bin ton şeker üretileceğini, patates tedariki konusunda üreticilerin endişelerini giderecek kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini, bu doğrultuda çiftçilerin patates fiyatları ne olacak kaygısından kurtulması için hasat döneminde açıklanan fiyatı daha ekim başlamadan açıkladıklarını söyledi. 

Ramazan Erkoyuncu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Göreve gelmeden önce, çiftçimize verilen gübrelerin, bordro dönemindeki fiyatından değil gübrenin size ulaştığı dönemdeki fiyatından faturalandırılacağına dair söz vermiştik. Geçtiğimiz bordro döneminde piyasada Üre gübresi 8 bin 600 Lira iken biz 3 bin 351 Liradan faturalandırdık. Çiftçimize verdiğimiz sözümüzü tuttuk. Üretici ortaklarımıza 2022-2023 döneminde de PANKOBİRLİK’in toplu alım gücüyle tedarik edip ulaştırdığımız 40 bin ton gübrede piyasa şartlarına göre yaklaşık olarak ton başına bin 500 ile 2 bin liralık bir avantaj sağlamış olduk. Gerekli değerlendirmeyi yaparak üreticileri mağdur etmeyecek arpa alımına da başlayacağız. Buğday, ayçiçeği ve mısır gibi ürünleri hasat döneminde piyasa şartlarında alarak desteklere devam edeceğiz. 

Torku’muzun öncelikle iç piyasada pazar payının ve bulunur olmasının hedeflenen seviyeye gelmesi için gerekli tedbir ve önlemleri ivedilikle alıyoruz. Bu kapsamda profesyonel bir ekip kurarak markanın üretim, lojistik ve satış ayağını daha da güçlendirme çalışmalarını başlattık. Bunun sonuçlarını yakın bir zamanda somut bir şekilde alacağımıza olan inancım tamdır. Sahada satış noktalarında sizlerin de zaman zaman şahit olduğu ürünlerimizin bulunamaması şikâyetinin giderilmesini sağlamış olacağız. Bu çalışma nihayetinde, mevcut durumda belli bir üretim ivmesi yakalamış olan aylık bazda 9 bin ton civarı üretim yapan atıştırmalık grubumuzun üretim kapasitesinin ilave yatırımlarla daha da artırılmasını sağlayacağız. Markamızın et ve süt ürünleri üretiminde ülkemizin en modern tesisi olan Panagro Üretim Kompleksimizin üretim ve satış hacmini de bulunduğu noktadan daha ileriye götürecek çalışmaları da aynı profesyonel anlayışla yürütüyoruz.”

“Köylü Milletin Efendisidir”

Konuşmasını, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Köylü milletin efendisidir” sözüyle bitirmek istediğini belirten PANKOBİRLİK Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu; “Mustafa Kemal Atatürk bu sözü ilk kez 1 Mart 1922’de Büyük Millet Meclisi’nde dile getiriyor ve açıklamasını şöyle tamamlıyor: Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüsüdür. O halde herkesten daha çok refah, mutluluk ve servete müstahak ve layık olan köylüdür.” dedi.

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin 70. Olağan Mali Genel Kurulu’nda alınan bütün kararların, oy birliği ile alındığı öğrenildi.